ünnepi hétvége

2020.05.31. 14:00

Sokakat mozdít meg a hosszú hétvége és az enyhülő szigor

Aki csak teheti, útra kel a három napban, és programot szervez a családjának.

Horváth Imre

20200523 Miskolctapolca fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Miskolctapolcai zsánerek.

Fotó: Ádám János

Ugyan az időjárás az előrejelzések szerint nem lesz éppen ideális, de mégis sokakat csábít a pünkösdi hosszú hétvége és az enyhülő védelmi intézkedések arra, hogy kimozduljon otthonról, így az általunk megkérdezettek terveznek programokat a három napra. De mindenki inkább a szabadba, mint zárt térbe.

Inkább a szabadba

Míg szombatra 20 fok körüli hőmérsékletet és kisebb záporokat, addig vasárnapra csak 13 fokot és esőt jósol a meteorológia. Hétfőn a kettő közötti záporos idő várható. Azt tehát nem mondhatjuk, hogy az időjárás csábítaná otthonukból a szabadba a családokat, mégis sokan tervezik a kimozdulást. Ez persze érthető, hiszen március közepe óta a legtöbben inkább otthon maradtak a hétvégéken vagy csak a közvetlen környezetükbe mentek ki, azonban a járvány lecsengését jelző számok és a védelmi intézkedések folyamatos enyhítései, így az újranyíló vendéglátó- és turisztikai helyek mindenkit kimozdítanak. Az sem elhanyagolható tény, hogy erre a hosszú hétvégére esik május utolsó vasárnapja, vagyis a gyereknap is. Ez is szerepet játszik abban, hogy a háromgyerekes Molnár család kirándulásban gondolkodik.

– Bár úgy tűnik, a járvány visszaszorulóban van, egyelőre óvatosak vagyunk, így kirándulásban gondolkodunk. Olyan helyre mennénk, ahol jó levegő van, szép táj, és tudunk egy jót enni, miközben a gyerekeknek van tere szaladgálni is – magyarázza Klára, az édesanya.

– Felmerült, de végül szállásfoglalást még nem terveztünk, mert azt még nem érezzük elég biztonságosnak. A kirándulás során olyan helyben gondolkodunk, ahol várhatóan nem lesz nagy tömeg, az a gyerekek miatt egyébként sem szerencsés. Végleges cél még nincs, több verzión gondolkodunk, mert úgy tűnik, az időjárás nem segíti majd az elképzeléseinket – tette hozzá.

Fókuszban a gyereknap

Szabó Adriennéknél is lényeges eleme a hétvégének a gyereknap, de azt a nagyszülőknél ünneplik meg szombaton, ahol van erre megfelelő tér. Vasárnapra a baráti társasággal egy hajdúszoboszlói kirándulást terveztek, de a fürdést kihagyják, mert azt még nem érzik biztonságosnak. Hétfőn pedig otthon pihennek rá a következő hétre.

A Heiszler család Debrecenbe szeretne menni a Kerekerdő Élményparkba gyereknap alkalmából, míg hétfőre horgászatot terveznek, ugyanis a családfő és a nagypapa mellett a lányuk, Jázmin is szívesen pecázik. Magántavat néztek ki a célra, ahol véleményük szerint jobban betartható a szeparáltság és a megfelelő távolság másoktól.

Lichtenstein Raymond és családja még a három napot is meghosszabbította, ugyanis párjával mindketten péntekre is szabadnapot vettek ki. Erre szükség is volt, mert eléggé „összeszaladtak” a családi ünnepek náluk.

Van mit ünnepelni

– Pénteken a születésnapomat és a házassági évfordulónkat is ünnepeljük, így a feleségemmel estére ehhez végre éttermet választottunk, amire az elmúlt hónapokban nem volt lehetőség. De pénteken volt az óvodai ballagása is a kisfiamnak, ami a járványhelyzet miatt eléggé egyedi volt: a gyerekek a szüleikkel külön-külön búcsúztak az óvónőktől és az intézménytől – mesélte Raymond. – Az elmúlt hónapokat végigdolgoztuk, mivel pedig óvoda nem volt, így kénytelenek voltunk a nagyszülői segítséget is igénybe venni a kisfiammal. Most gyereknap alkalmából a miskolci állatkertbe megyünk, ami jó program lesz, bár még ők sem működnek teljes kapacitással. Elképzelhető, hogy a Tündérkertbe is elmegyünk, de ha az időjárás engedi, akkor mindenképpen szeretnénk egy nagyobb családi kerékpározást is beiktatni a hétvége programjába – tette hozzá.

(A borítóképen: Valószínű, Miskolctapolca is kedvelt kirándulóhelyszín lesz a hétvégén)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!