Koronavírus

2020.04.05. 14:00

Szájmaszk, darabja 685 forint

Továbbra is hiánycikknek számítanak a vírus elleni védekezéshez szükséges eszközök és szerek.

Hegyi Erika

egszsggyi szjmaszk

Forrás: Illusztráció/ÉM

A koronavírus magyarországi megjelenése óta rögtön hiánycikk lett a kézfertőtlenítő, a fertőtlenítőkendő, a szájmaszk, a gumikesztyű, sőt hipóból is kifogytak az üzletek. Az emberek a közösségi oldalon adják a tanácsokat egymásnak, hogy épp hol mit lehet beszerezni. Néhány miskolci patikában érdeklődtünk, kapni-e már a védekezéshez oly fontos termékeket. Miskolcon a Stadion Gyógyszertárban van kézfertőtlenítő, az 1 deciliteres gyógyszertári 365 forint, a félliteres 2000 forint, ez utóbbit nem ők készítik. Ezeket azonban át kell önteni szórófejes flakonba, hogy használni tudjuk.

Az Újgyőri Patikában azt a választ kaptuk, hogy az ígéretek szerint kézfertőtlenítő hamarosan érkezik. Egészségügyi szájmaszkjuk van, de egy-egy vásárlónak csak 2 darabot adnak, darabját 685 forintért. Ezt az árat azért egy kicsit soknak találtuk, főleg, hogy egyszer használatos maszkokról van szó.

A Sólyom Gyógyszertárban semmi biztatót nem tudtak mondani. Azt közölték, hogy az általunk keresett termékek a nagykereskedésből is kifogytak. A Johanna Gyógyszertárban viszont lehet kapni kézfertőtlenítőt, mást azonban nem.

Hipót az egyik diósgyőri kisboltban találtunk. Nagyon örültünk neki, mert adtak két flakonnal.

Ami van, és ami nincs

Érdeklődtünk vidéken is, úgy tűnik, Mezőkövesden jobb a helyzet. Az egyik drogériában még van kézfertőtlenítő. Igaz, hogy csak a legkisebb kiszerelésben, és csak 2 darabot vihet egy vásárló, de legalább kapni lehet. Sőt fertőtlenítőkendő is található az üzletben, ebből is 2 dobozzal vásárolhat egy személy. Vastag gumikesztyű szintén van készleten, a vékonyabból azonban már csak 3 pár található az üzletben. Hipó viszont nincs, bár az üzlet tegnap kapott árut, lehet, hogy az is érkezett.

Kazincbarcikán nem jártunk sikerrel. Az egyik legnagyobb drogériában azt a tájékoztatást kaptuk, hogy kézfertőtlenítőjük már régen nincs, az utolsó fertőtlenítőkendőket most vitték el. Ma kapnak árut, és az ígéretek szerint lesz benne mosható higiéniai kesztyű és szájmaszk is. A hipó azonban itt is kifogyott, más tisztítószerekkel együtt. Egyfajtát lehet már csak kapni.

Ózdon az egyik Coop ABCben érdeklődtünk. Itt szinte minden fertőtlenítőszer hiánycikk lett. Már csak egyféle van, valamint ruhafehérítő, az üzletvezető szerint végső esetben fertőtlenítésre az is megteszi. Hipót és egyéb szereket hetek óta rendelnek, de nem kapnak. Gumikesztyűjük van, L-es és M-es méretben is, ez a vastagabb, úgynevezett takarítókesztyű, de rendeltek vékonyat is. Kézfertőtlenítőjük nincs jelenleg, de épp árut vártak, és reménykedtek, hogy ezekből is kapnak.

Tiszaújvárosban is az egyik Coop áruházat hívtuk fel. Itt azt mondták, hogy a kézfertőtlenítőt mind elhordták, gumikesztyű nincs, ne is keressük, fertőtlenítőkendőből csak gyerekeknek való van, 15 darabos, hipót azonban még tudnak adni.

(A borítóképen: A szájmaszk néhol horror áron kapható (illusztráció) | Fotó: ÉM-Archívum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!