Vár felújítás

2020.02.10. 14:00

Tervezés alatt a hatmilliárdos álom

A füzéri turizmus erősödése jótékony hatással van a térség idegenforgalmára is.

Bódisz Attila

A füzéri vár

Fotó: Bódisz Attila

Tavaly ősszel elindult a füzéri vár rekonstrukciójának második üteme, de az önkormányzat már a beruházás harmadik, egyben befejezési fázisát készíti elő, ami a tervezői becslések alapján mintegy hatmilliárd forintba kerülne.

A füzéri önkormányzat intézménye, a Füzéri Várgondnokság jogerős engedélyek és kiviteli tervek birtokában olyan beruházásokra írt ki feltételes közbeszerzési eljárást a közelmúltban, amelyek megvalósítására még nincs meg a fedezete. Horváth Jenő polgármester azt mondja, ennek oka az, hogy az építőipari árak az utóbbi időszakban nagyon megemelkedtek. Vagyis a jelenlegi eljárást azért is bonyolítják, mert tudni szeretnék a piaci árakat, hogy a következő 5 évben mennyi pénzre van szükség a vár felújításának teljes befejezéséhez, amit az évtized közepére terveznek lezárni. Ezt az összeget egyébként korábban hatmilliárd forintra becsülték. A feltételes közbeszerzés során a cégektől beérkezett ajánlatok pontosítják majd azt a beruházási igényt, amivel hazai és európai uniós támogatásokra pályáznának.

Hosszú a lista

A polgármester emlékeztetett rá, hogy a vár felújítási munkálatainak jelenlegi ütemében, az úgynevezett GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) segítségével elkészül a vár konyhája, a sütőház, valamint a Fehérlófia-mondát bemutató interaktív park terület a réz és ezüst tóval, mely projekt­elemek építése folyamatban van. Horváth Jenő hozzátette: a másfél milliárd forintos beruházáson túl még keresik a forrást a parkoló továbbfejlesztésére, valamint a virágkert feletti toronyra és a hozzá kapcsolódó fejlesztésekre, amelyek szintén szerepelnek a programban, de a pályázati támogatásból nem tudják megvalósítani. Ezekre további 546 millió forint „GINOP-programot kiegészítő” forrásra lenne szükség a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében, melynek eredményeként összességében a látogatószám évi 34 500 fővel növekedne – mondta.

Terveik szerint ezután folytatódnának a további beruházások, amelyek listája eléggé hosszú. Régészeti munkálatok után megépülne például a kapitányház a virágoskerttel, valamint a deákházzal, és épülne egy papírmerítő műhely is, valamint a vártörténethez tematizált 5, úgynevezett menekülőszobát alakítanának ki. Ugyancsak megépítenék Rimay János költő füzéri tartózkodásának emlékére a Rimay-­szobát is, ahol a hagyomány szerint a szerelmes verseit írta – folytatta a polgármester. Létrehoznának majd egy olyan kutatóhelyet is, ahol a Kárpát-medence várainak adatbázisát őriznék. Így akár a magyar irodalommal és a történelemmel foglalkozó pedagógusok és diákok is interaktív program keretében értékes perceket tölthetnek el majd a vár falai között – közölte Horváth Jenő. Hozzátette: ezzel egy időben épülne meg a felső várat ellátó személylift és teherkötélpálya is. Ugyancsak ebben az ütemben alakítanák ki az erődítmény pincerészében a tüzelőanyag-­tároló helyiséget, a látogatói vizesblokkokat, valamint a raktárakat. A második ütem befejező szakaszát a várudvari színház-nézőtér, valamint a lőréses bástyafal kialakítása zárná – tudtuk meg a település vezetőjétől.

Sáfárháztól a fényfestésig

A befejező, vagyis a harmadik ütemre maradna a kaputorony bővítése egy második emelettel és egy tetőtérrel, a sáfárház és a középkori leltárak szerinti óraház megépítése működő óraszerkezettel. Szintén megépülne a fegyvertár (Ceitház), valamint a várhoz csatlakozó kétszer nyolcszemélyes kabinos felvonó a felső állomás épületével és a kaputornyot védő nyolcszögletű olasz bástya teljes felújításával. Horváth Jenő kiemelte: természetesen ehhez ki kell alakítani az alsó állomást is, amit a parkoló környékére terveznek, csakúgy, mint a várhoz felvezető szerviz­utak végleges burkolatát. Az építkezésekhez kapcsolódva kiépítenék a vár statikus és dinamikus kivilágítását, fényfestési lehetőséggel együtt. A most épülő Fehérlófia mondakerthez csatlakozva Tündérszép Ilona és a Csodaszarvas mondáját a látogatók elé táró élménypark bemutatóhely is létesülne a tervezők elképzelése szerint.

140 ezer látogató a cél

A vár turisztikai vonzerejét növelnék az önkormányzat további beruházásai, például a közeli Nagy-Milicre építendő kilátó, valamint egy 250 méteres függőhíd megépítése is – folytatta a füzéri polgármester. Terveik között szerepel még egy 250 fő befogadására alkalmas ifjúsági tábor programja, valamint egy 90-120 szobás, négycsillagos szálloda megépítése beruházó bevonásával. A polgármester szerint ezek a szálláshelyfejlesztések biztosítanák a vár hosszú távú fenntarthatóságát, valamint 2030-ig 100 új munkahely teremtését. Hozzáfűzte: a füzéri turizmus erősödése jótékony hatással van a térség idegenforgalmára is, mert a hozzájuk érkező látogatók más környékbeli látnivalókat is felkeresnek. Horváth Jenő felidézte: a vár fejlesztése 1990-ben kezdődött el, azóta 3 milliárd 750 millió forintot költöttek rá. Ennek köszönhetően az évi látogatószám már eléri a 70 ezret, és létesült 14 munkahely. A felújított vár 4 éve üzemel jelenlegi programjával, és tavaly év végéig 280 ezer látogató kereste fel a részben újjáépített erődítményt. A tervezett beruházások a turisztikai szakemberek szerint a jelenlegi duplájára, vagyis évi 140 ezerre emelnék a vendégek számát – közölte Horváth Jenő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!