koronavírus

2020.04.10. 20:00

Több ezer maszkkal védenek az önkormányzatok

Megyénk több településén is folyamatosan osztják a maszkokat az önkormányzatok.

Forrás: ÉM

A járvány elleni védekezés egyik eszköze a maszkosztás.

Szerencsen minden háztartásba eljuttatnak két-két darab textil szájmaszkot.

– Április harmadikán küldtük ki a városlakóknak a maszkokat – tájékoztatott Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere. – A maszkok két helyi varrodában készültek, önköltségi áron, amit ezúton is köszönök a készítőknek.

– A településen élő 500 darab 65 év feletti lakos fejenként egy-egy maszkot kapott, az egészségügyben és idősgondozásban dolgozók fejenként ötöt kaptak – válaszolta megkeresésünkre dr. Bodnár László, Bekecs polgármestere. – Holnap juttatunk el 1200 maszkot a bekecsi lakosokhoz. A jövő hét végére elkészül további 1200 maszk.

Mérán Tímár, Herbert polgármestere elmondta: eldöntötték, hogy szájmaszkokat vásárolnak a község minden családjának. A tervezett 1000 darab maszkból kétszáz darab már elkészült, melyeket eljuttattak a családokhoz.

– Kértük az embereket, hogy aki az utcára megy, az viselje. A szájmaszkok kétrétegűek és szűrősek, moshatóak, vasalhatóak. Vittem belőle a hatóságok dolgozóinak, a boltban dolgozóknak és az egészségügyi intézményekbe is Encsre és környékére, mondta a polgármester.

Az encsi önkormányzat a város minden 65 év feletti lakójának biztosít egy mosható szájmaszkot, tudtuk meg Mikola Gergely polgármestertől. Jelenleg 250 darab maszk áll a város rendelkezésére, de folyamatosan készülnek a továbbiak.

Kesztyűt is adtak

Edelényben az önkormányzat szervezésében varrják a maszkokat. A munkálatokat Molnár Oszkár polgármester mellett az alpolgármesterek koordinálják. Folyamatosan várják az önkéntesek jelentkezését, akik a kiszabott anyagokból a maszkokat megvarrják. Először a mosható textilmaszkokat az egészségügyi és a kereskedelmi egységek dolgozóinak biztosították, illetve a 65 év felettiek kapják folyamatosan.

Anyagi támogatással és védő­eszközökkel is igyekszik a lakosságot segíteni Martonyi község. Egyszeri 3000 forint fejenkénti anyagi juttatással, egy pár védőkesztyűvel, egy szájmaszkkal, valamint lakóházanként egy fertőtlenítőszerrel támogatják azokat, akik életvitelszerűen élnek településükön, tájékoztatott Vécsei István, a település polgármestere.

Idősek kapták

Viszokai István, Mályi polgármestere elmondta, a napokban kapták meg a 70 év feletti lakosok azt a csomagot, amely maszkot is tartalmazott. A könyvtárban dolgozó munkatársak varrták az ötszáz darab háromrétegű maszkot, amelyet az időseknek házhoz szállítottak. Ezenfelül az intézmények dolgozói kaptak mosható szájmaszkot.

Sajóecsegen minden háztartásba jutott egy-egy mosható szájmaszk, fertőtlenítve, steril csomagolásban kapták meg a lakók – válaszolt kérdésünkre Inklovics László polgármester. Összesen 600 darabot varrtak, de egyelőre egyet-egyet küldtek ki minden ingatlanhoz, azaz közel 400 darabot. Az anyagot felajánlásként kapták az egyik helybélitől, illetve önkéntesként a varrásba is besegített egy sajóecsegi lakos. Amennyiben igény van rá, továbbra is „gyártják” majd a védőeszközt.

Tű, cérna, maszk

Amikor kiderült, hogy hiánycikk a szájmaszk, Tiszaújvárosban összefogtak saját készítésre. A Tiszavirág Foltvarrókör már 1000 darabnál tart legalább. „Reggel felébredek, odaülök a géphez, vasalok, fűzöm a tűt, és ezt csinálják a lányok is sorban, mindenki a saját otthonában” – mondta Mag Kálmánné Marika, a foltvarrókör vezetője.

Mint kiderült, már 600-at legyártottak rendelésre, plusz még az a pár száz, amit ismerősöknek, a családnak csináltak. A maszkok sűrű szövésű, 100 százalékos pamutból készülnek, moshatók, vasalhatók, s egyúttal a vasalás alkalmával az alapvető fertőtlenítés is megtörténik. „Kezdetben csak saját, színes anyagainkból gyártottunk mindenkinek, aztán amikor kiderült, hogy nem lehet kapni maszkot, akkor kezdtük el nagyobb tételben gyártani. A leírást gyorsan szétküldtem, ez alapján dolgozunk. Az anyagot felajánlásból kaptuk, a polgármesteri hivatal pedig gumit, varrógéptűt, cérnát szerzett be” – tudtuk meg.


Mennyi: Miskolc egyelőre megállt 5000 maszknál

Hazánk nagyvárosaival ellentétben Miskolcon egyelőre nem tudott több tízezres nagyságrendben maszkot osztani az önkormányzat. Szegeden 50 000, Nagykanizsán 50 000, Salgótarjánban 10 000, Pécsett 150 000 maszkot kaptak az ott élők. Miskolcon eddig 5000 maszkot osztottak ki.

Mint megtudtuk a városháza sajtóosztályán: az egyéni választókerületi önkormányzati képviselők juttatták el a maszkokat a háziorvosoknak, valamint a MESZEGYI idősgondozói részesültek a maszkokból. További osztást is terveznek. Várhatóan látványos sajtóesemény lesz, amikor Veres Pál polgármester ma délelőtt a Miskolc Holding Zrt. tagvállalataként működő, a megváltozott munkaképességű emberek visszatérését segítő MiProdukt Kft.-nél átveszi a cég varrodájában készült szájkendőket.

A városháza arról tájékoztatta lapunkat, hogy beszereztek több ezer gumikesztyűt, fertőtlenítőszert, maszkot a hivatal dolgozói részére.

– A védekezéshez sajnos semmiféle központi támogatást nem kapunk, minden beszerzést saját forrásból bonyolítottunk le, a kereskedők többsége pedig a megrendelt eszközök árát előre kéri. Folyamatosan konzultálunk a háziorvosok egyesüléseivel, segítettünk annak biztosításában, hogy a 65 év feletti háziorvosok ne vegyenek részt a közvetlen betegellátásban – áll a városháza tájékoztatásában.

Hozzátették: jelentős nehézséget jelent, hogy a védekezéshez használt eszközök ára jelentősen megemelkedett, és azok leszállítását is csak hetek alatt tudják megoldani. Emellett egy 20 000 darabos maszkszállítmányt vár az önkormányzat. Ezeket azoknak juttatják el, akik a járvány által a legveszélyeztetettebb munkakörökben dolgoznak. Védőfelszerelésre egyébként eddig több tízmillió forintot költött az önkormányzat. De egy újabb beszerzés már közbeszerzés-köteles lenne, mentességet kértek az országos operatív törzstől, írták.

(A borítóképen: Ha önkormányzat nem, önkéntesek osztják a maszkot. Hollósy András szerdán 200 maszkot osztott ki Miskolcon.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!