Jótékonyság

2020.01.15. 17:30

Újra: nem luxus a táska

Elindult az adománygyűjtés, amely alapvető higiéniás termékekkel segíti a nőket.

Detzky Anna

Hugli Emese az egyetemi gyűjtőpontnál

Fotó: Ádám János

Újra megszervezik a tavalyi sikeres adománygyűjtő akciót a rászoruló nők számára. Az adományozókat arra kérik, hogy olyan csomagokat gyűjtsenek, amelyek nélkülözhetetlen intimhigiéniás eszközökből állnak.

A segíteni vágyókat arra kérik, hogy a termékeket január 31-ig egy általuk már nem használt, de még viselhető női táskában juttassák el a gyűjtőpontok valamelyikére az országban.

A megpakolt retikülök innen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével kerülnek el az érintettekhez.

„A #nemluxustaska adománygyűjtést először 2018 decemberében szervezte meg három, a nőket érintő társadalmi problémák iránt érzékeny hölgy. A kezdeményezés kitalálói és szervezői Cserta Alexandra otthonszervezési tanácsadó, Huszka Ágnes stílusszakértő és színtanácsadó, valamint Kovács-Pálffy Anna, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa” – olvasható a kampány közleményében. Miskolcon tavaly Lyukóbányán gyűjtöttek, erről akkor be is számolt lapunk.

Több helyszínen

A nemluxustaska.hu honlapon lehet tájékozódni a gyűjtőpontokról, többek között a Miskolci Egyetemen is van.

– Egyetemünkön létezik egy úgynevezett Társadalmi felelősségvállalás és esélyegyenlőségi terv, amelynek fontos része ez az akció. Továbbá 2019-ben indítottunk el egy Önzetlenségből jeles kampányt, amihez több hasonló esemény, például véradás kapcsolódik – tájékoztatott Hugli Emese, a Miskolci Egyetem Hallgatói Központ ügyvivő szakértője, a kampány önkéntese. – Az Egészségügyi Kar rengeteg szakmai segítséget ad a gyűjtésben, különösképpen Perge Anna mestertanár, aki védőnőként, a témához kapcsolódva a menstruációs szegénységről publikált. A campuson belül mindennap más-más helyszínen gyűjtjük a táskákat, és pénteken a belvárosban, a Zenepalotában. A megadott időszakokon kívül a portán is ott lehet hagyni az adományokat. Elsősorban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat rendezvényein keresztül juttatják majd el a rászorulóknak, de ha nagyon sürgős, akkor bennünket is meg lehet keresni.

A #nemluxustaska kampány egyébként 2019-ben Civil Díjat nyert Legsikeresebb adománygyűjtés kategóriában.

Meghaladták a terveket

– Kovács-Pálffy Anna január 24-én, huszonnégy órával a leadási határidő előtt szólt, hogy létezik a Civil Díj pályázat. Az esélytelenek nyugalmával vágtunk bele. Ekkor még félidőben voltunk, és nem ismertük a végső számokat. Viszont áprilisban, amikor eldöntötték, hogy ki kapja meg a díjat, már tudtuk, hogy egy nagyságrenddel meghaladtuk az eredeti, 100-150 táskányi tervet, mert tízezernyi adomány gyűlt össze országszerte. Ezzel biztosan benne vagyunk az első tíz legtöbb adományt gyűjtő kampányok között, ezért döntöttünk a folytatás mellett – mondta Cserta Alexandra, az egyik főszervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!