bántalmazás

2019.12.04. 11:30

Ütötte az óvodai dajkát

Szinte minden óvodában adódnak konfliktusok, de tettlegességig ritkán fajul el a vita.

Hegyi Erika

Kezet emelt az óvodai dajkára

Forrás: ÉM/Illusztráció

Büntetőeljárás indult egy kesznyéteni nővel szemben, mert az elmúlt héten a település óvodájában az egyik dajkát szidalmazta, majd ezt követően megütötte. A verekedő nőt az óvodába kiérkező rendőrök elfogták, majd a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányságon előállították. Itt a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. Szerettünk volna beszélni a kesznyéteni óvoda vezetőjével, de nem értük el.

Érdeklődtünk viszont más óvodákban, mert szerettük volna megtudni, máshol is történnek-e ilyen esetek, és ott hogyan kezelik a pedagógusok és a dajkák az adódó összetűzéseket.

A Szendrői Református Általános Iskola és Óvoda igazgatója, Kókainé Béres Marianna lapunknak azt mondta, náluk nagyon ritkán fordul elő, hogy valamelyik szülő elégedetlenkedne.

– Szeretettel fordulunk a gyerekekhez, és megértőek vagyunk a szülőkkel is. A problémákat mindig meg tudjuk beszélni, igyekszünk a szülők kéréseit teljesíteni, ha az valóban indokolt. Véleményem szerint az a titok, hogy ha a szülő érzi a jóindulatot és a segítőszándékot, akkor ő is hasonlóképpen viselkedik – fogalmazott az igazgató.

Bizalmi kapcsolat

A miskolci Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola és Óvoda igazgatója, Molnárné Kertész Ildikó úgy fogalmazott:

– Szerencsére nálunk sem történt még olyan eset, hogy a szülő bántalmazta volna az intézmény valamelyik dolgozóját. Azonban a tapasztalatok szerint hosszú időbe telik, amíg kiépül a bizalmi kapcsolat. Mindig van egy-két új szülő, vagy olyan, akivel nehéz zöld ágra vergődni, de ha az ember türelemmel és határozottan válaszol, lehet kezelni az adódó konfliktushelyzeteket. Meg kell őrizni a nyugalmunkat minden esetben, nem kell belemenni olyan vitákba, ami csak fokozhatja az indulatokat. Nálunk a szülők általában akkor elégedetlenkednek, ha a gyermek viselkedése miatt valamilyen retorziót kell alkalmaznunk, vagy a szülő ellen indul eljárás, mert nem járatja rendesen iskolába a gyermekét. Ezek az esetek azonban ritkák, és általában meg tudjuk beszélni közösen a problémákat – tette hozzá az intézményvezető.

Sok türelemmel

A Forrói Napköziotthonos Óvoda vezetője, Oroszné Kozma Judit úgy fogalmazott:

– Hál’ Istennek, nem volt még olyan ügyünk, amikor egy szülő bántalmazta volna az óvoda valamelyik dolgozóját. A komolyabb konfliktusok sem jellemzőek az intézményünkben, a szülőkkel igyekszünk mindent megbeszélni, ők pedig megértőek. Előfordul persze, hogy valamilyen szabályt nehéz betartatni, de egy idő múlva, sok türelemmel ez is sikerül. Ilyen volt például, hogy a boltban vásárolt édességeket, péksüteményeket a gyerekek megérkezéskor rendszeresen az öltözőhelyiségben ették meg. Ezzel mindent összemorzsáltak és nem kevés szemetet hagytak maguk után. Megbeszéltük a szülőkkel, hogy az öltöző nem az étkezés helye. Volt, akinek nem tetszett, de végül azért sikerült mindenkinek elfogadnia ezt a szabályt – sorolta az óvodavezető.

Hozzáfűzte: a tapasztalat az, hogy a fiatal szülők „kezelhetetlenebbek”, és könnyebben visszaszólnak. Azonban nagyon látszik az is, hogy megyénkben most már vannak munkahelyek, a családok jobb anyagi körülmények között élnek. A gyerekek tisztán, rendesen járnak óvodába.


A törvénykönyv szerint

A közfeladatot ellátó személyek körét pontosan meghatározza a Büntető Törvénykönyv. Hasonlóan a hivatalos személyekhez, ők is fokozott védelemben részesülnek, mert munkájuk a közösség, a társadalom felé kiemelt jelentőségű.

Közismert, hogy a pedagógusok, óvodai, iskolai és kollégiumi nevelő-oktató munkában résztvevők a büntetőjogi védelem szempontjából közfeladatot ellátó személyek, ahogyan a gyámügy és a szociális ellátás területén tevékenykedők is. A közfeladatot ellátó személyek elleni erőszakos bűncselekmények komolyabb büntetéssel járnak, mint más esetek, másfelől fontos, hogy aki a közfeladattal kapcsolatos kötelességét megszegi, közfeladattal kapcsolatos jogkörét túllépi vagy közfeladati helyzetével visszaél, bűncselekményt követ el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!