Multimédia

2020.02.23. 13:00

Veszély nélkül az interneten

Ne kémkedjünk a gyermek után a tudta nélkül: mindig közösen állítsuk fel a szabályokat!

Szaniszló Bálint

A tizenévesek több mint háromnegyede napi 3 óránál többet internetezik, 40 százalékuk pedig napi 4 óránál is több időt tölt a világhálón lógva. Csak minden ötödik (19 százalék) tini mondja azt, hogy maximum 2 órát tölt netezéssel, és mindössze 2 százalékuk azt, hogy 1 óránál kevesebb időt szán rá.

A netbiztonság szemléletmódja

Tehát a gyerekek háromnegyede tölt az internet virtuális világában hosszú órákat, olyan zárt Facebook-, Messenger-, Viber- vagy Insta-csoportokban, amelyekbe a felnőttek nem vagy nagyon kevéssé látnak bele. De sokszor zárt csoport sem kell hozzá, hiszen a fiatalok többsége már elvándorolt a felnőttek által kedvelt közösségi oldalakról olyan újabb és újabb applikációk által kínált virtuális terekbe, ahol azoknak a felnőtteknek nyoma sincs, akikkel nap mint nap találkoznak.

Bár sokan szívesen elvágnák gyereküket a digitális világtól, amíg csak lehet, ez egyre kivitelezhetetlenebbé válik – a megoldás inkább a felkészítésben rejlik, hiszen nem leszünk mindig ott, hogy fogjuk a kezüket.

Teljes tiltás vagy végtelen megengedés az internet széles világában? „Mindkét hozzáállás jellemző, talán éppen azért, mert ez a kettő a könnyebb út a szülőknek. Az arany középút megtalálása és betartatása sok munkát igényel” – mondja Kittka András, a Funside School egyik alapítója.

A délutáni iskolában rendszeresen tartanak internetbiztonsági előadásokat, szülőknek és gyerekeknek is szerveznek internetes tudással felvértező tanfolyamokat.

A szakember szerint a cél, hogy bizalmi kapcsolat alakuljon ki a gyerekünkkel ebben a témában is: azaz nem ellenőrizgetjük, nem vádoljuk és képesek vagyunk kompetens válaszokat adni – együtt megyünk végig ezen az úton, egymás kezét fogva.

Amikor egy új app vagy játék kerül a gyerekek látóterébe, akkor gyorsan feltérképezhetjük az oldal célját, a mások által javasolt korhatárt a Common Sense Media használatával. Gyerekek és szülők mondanak véleményt egy-egy felületről, amik így tartalmukat tekintve besorolásra kerülnek.

„Nem az a fontos, hogy egyből az aktuális slágerapplikáció szakértőivé váljunk – minden évben új őrület érkezik. A szülőnek az a fontos, hogy tudja: van hová fordulni információért” – vélekedik Kittka András.

A YouTube és a korlátozott mód

A legelterjedtebb videómegosztó oldalon egyetlen kattintással megoldható, hogy bizonyos tartalmak ne kerülhessenek gyerekünk elé, hiszen a tanuló algoritmus nem engedi azt megjeleníteni nekik.

Fontos megjegyezni azonban – és erre a felület is felhívja a figyelmünket –, hogy a programok nem tudnak ugyanolyan pontossággal szűrni, mint egy hús-vér ember, ezért az ingyenes felületek esetében a szülői felügyelet mindig javasolt, főleg kisebb gyermekeknél. Ha ez nem megoldható, érdemes megfontolni az úgynevezett. streaming szolgáltatók külön gyerekeknek szóló szolgáltatásait is, mert bár ezek a platformok nem ingyenesek, de a gyermekeknek szóló tartalmak besorolását valódi szerkesztők is felügyelik.

Az IMDb-t a legtöbben arra használják, hogy egy-egy film, sorozat értékeléseit megnézzék, visszakeressék, miben játszott egy színész vagy epizódlistákat böngésszenek egy-egy híres jelenetet keresve. Pedig az IMDb Parents Guide oldala tökéletesen alkalmas arra, hogy anélkül, hogy filmek tömegeit kelljen megnéznünk, hozzávetőleges képet kapjunk arról, mi vár gyerekünkre, ha az adott mozit vagy sorozatot megnézi. Káromkodások, felkavaró jelenetek, alkohol, drog – semmi nem kerüli el a szülők figyelmét, ha egy filmet kell értékelni.

Egy kattintással ellenőrizhető

Az iOS App Store-ban és a Google Play-ben is minden egyes apphoz tartozik már korosztályi besorolás – sokan nem tudnak arról, hogy egyetlen kattintással ellen­őrizhető, vajon tényleg gyermekünk korosztályának megfelelő-e a vicces fényképeket készítő app.

Ha telefont adunk a gyerek kezébe, akkor kapcsoljuk be az iOS vagy az Android szülői felügyeletét, melyben beállíthatunk telefonálásra használható időintervallumokat, éjszakai tiltásokat, az appok egyenként engedélyezhetők vagy tilthatók bizonyos időszakokban. Ehhez semmilyen külön applikáció nem szükséges, a telefonok beállításai között megtalálható ez a lehetőség, de nagyon fontos, hogy ne kémkedjünk a gyermek után a tudta nélkül: mindig közösen állítsuk fel a szabályokat!

„A megoldás a lexikális tudás helyett a gyakorlati ismeretek megszerzése” – mondja Kittka András, aki hisz abban, hogy a szülőknek nem ellen­őrzéssel és a gyerekek háta mögötti kémkedéssel kell elejét venniük a gyerekek netezésének, hanem minden esetben a gyermekkel megbeszélve a szabályokat.

(A borítóképen: Ne a gyerekek háta mögött döntsünk! | Fotó: Shutterstock/Illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!