Egészségügy

2020.01.24. 20:30

Világszínvonalú eszközzel gyógyítanak a megyei kórházban

A B-A-Z. Megyei Kórház Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centruma két új lineáris gyorsítóval gazdagodott.

Nagy-Hankó Krisztina

Lineáris gyorsító átadás a Megyei Kórházban

Fotó: Ádám János

A B-A-Z. Megyei Kórház Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrumában két új lineáris gyorsítóval dolgozhatnak ezentúl. Dr. Furka Andrea, a Centrum vezető főorvosa elmondta, hogy a berendezés nagyon kicsi célterületre biztonságosan nagy tumorölő dózist tud leadni. A kezelések így hatásosabbak lesznek, ugyanakkor a környező ép szerveket nagy biztonsággal tudják védeni. A két eszköz egyszerre, egy időben fogja a betegek gyógyulását szolgálni, így az ellátás gyorsabb lesz.

Dr. Révész János, a kórház főigazgatója az átadó ünnepségen elmondta, hogy a beruházás összege 1 milliárd 800 millió forint volt, ami egyrészt a kórház saját forrásából – 400 millió forint – és kormányzati támogatásból tevődik össze. Ha az egyik készüléknek le kell állnia egy esetleges karbantartás miatt, akkor a betegeket gond nélkül át tudják csoportosítani a másikra, nem áll meg a betegellátás. A miskolci kórház régiós központ, amely közel egy millió embernek nyújt egészségügyi ellátást. A daganatos megbetegedések nagyon gyakoriak, elköteleződött a kormány abban, hogy ezeknek a betegségeknek a visszaszorítása érdekében mindent megtesz – hangsúlyozta Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Ez a megelőzésnél kezdődik, hogy valaki tudatosan az egészséges életmódot választja-e vagy elmegy-e a szűrővizsgálatokra. Akinek pedig diagnózisra, kivizsgálásra van szüksége, azt minél rövidebb idő alatt kapja meg. Ebben van óriási fejlődés Miskolcon, mert valóban a világ legkorszerűbb orvostechnikai eszközei kerültek a lineáris gyorsítókkal az intézménybe – tette hozzá az államtitkár. Dr. Furka Andrea, a Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrum vezető főorvosa elmondta, hogy a berendezés nagyon kicsi célterületre biztonságosan nagy tumorölő dózist tud leadni. A kezelések így hatásosabbak lesznek, ugyanakkor a környező ép szerveket nagy biztonsággal tudják védeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!