Ünnepi vásárlás

2020.12.07. 17:30

Visszafogott bronzvasárnap

Nem robbant még be az ünnepi vásárlási láz, de a plázákban megnőtt a forgalom.

Pap Gyula

Fotó: Ádám János

Az idei bronzvasárnapon csak lézengett a vásárló a miskolci főutcán. Adódik érvként a koronavírus-helyzet miatti óvatosság, melyet nem lehet elégszer hangsúlyozni, azonban nemhogy másfél, tizenöt méternél is nagyobb távolság mutatkozott az utcán téblábolók között. Ha többen jöttek volna el – már csak a riportban szereplés kedvéért is –, valószínűleg csalódottan vették volna tudomásul, hogy csak minden harmadik-negyedik üzlet tulajdonosa gondolta úgy, hogy érdemes nyitva tartania három héttel karácsony előtt. A karácsonyi bevásárlás fő színtere a plázák, nagy bevásárlóközpontok irányába tolódott el. Ott volt bőven vásárló…

Kihasználva a helyzetet

– Ami engem illet, nagyon bíztam benne, hogy nem kell majd tumultusban, tolakodva beszerezni a karácsonyi ajándékokat, azért is igyekeztem már a hétvégén megvenni, amit lehet – vallja be Bernadett, aki jól teljesített, három nagy, dobozokkal teli szatyrot cipel a vásárlás végén.

Korán elterveztem, ki mit kap – elég népes a család –, és igazán csak kis módosításokkal sikerült is kipipálni a vásárlási lista nyolcvan százalékát, ami hátravan, az jártamban-keltemben megkerül majd, egy részét pedig neten rendelem az ajándékoknak – teszi hozzá.

Népszerű a könyv

Ákos minden évben az utolsó hétre teszi az ajándékvásárlást, de tartva a korlátozások fokozásától, és azért is, mert most jobban van ideje, bronzvasárnapra előrehozta az akció időpontját. Csalódott viszont, és szomorúan konstatálta a sok zárva tartó üzlet tényét, de csak egy része tartozott az ő célcsoportjába, így reméli, az ünnep közeledtével teljesíteni tudja a bevásárlási tervét, amelyben vasárnap mindössze 25 százalékos sikert könyvelhet el.

– Komoly esély van rá, hogy még a tavalyi negyedik helynél is jobbat ér el a karácsonyi ajándékok sorában a könyv – mondja bizakodva Kondás Vilmos, a Géniusz Könyváruház tulajdonosa. – Meglepően jól indult az idei év végi hajrá, a szombati napon közel annyian vásároltak nálunk, mint a korábbi években ez megszokott volt. Valószínűleg senki nem szeretné az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást, és tarthatnak a további korlátozásoktól is – fejti ki. Akcióval is rásegít a folyamatra, jövő hétvégén a Géniusz Napok keretében további engedményekkel csábítja a vásárlókat. Fontos jellemzőnek tartja, hogy jelentősen megnőtt a gyermekkönyvek iránti kereslet. Így talán még többen rájönnek az olvasás fontosságára már kisgyerekkorban, és kicsit háttérbe szorul a túlzott kütyüzés is – érvel. Egy biztos, náluk az egyik legnagyobb kínálat a fiatal korosztály számára ajánlott irodalomból van.

Óvatosan a tömegben

Kálmán, nejével hosszú évek óta bevált szisztéma szerint, úgynevezett „körülnézéses” módszerrel szerzi be a karácsonyi meglepetéseket. Magyarul már hetekkel az ünnep előtt a nyakukba veszik a boltokat, és számos opció közül választják ki a számukra legtetszetősebb cikket – ami állításuk szerint sokszor egybeesik az ajándékozott gyermek, unoka ízlésével. Az idén a Covid-helyzet miatt megígérték a családnak, hogy visszafogják magukat, ezért is indultak a szokásosnál kicsit hamarabb útnak. – Valljuk be, az ajándékozás öröme nálunk egybeolvad a shoppingolás örömével – ismeri el őszintén. – De kénytelenek leszünk mértéket tartani, mert nem hiányzik, hogy az ünnep előtti tömegben összeszedjünk egy jó kis „ajándék vírust” – teszi hozzá nevetve.

(A borítóképen: A könyvet tartják az egyik idei slágerajándéknak)

 

https://boon.hu/boon-jegyzet/unnep-5021305/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!