Légi közlekedés

2024.04.24. 09:15

Létrejön a közvetlen légi összeköttetés egy hetedik kínai nagyvárossal is Budapestről (videó)

Újabb légi járat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről, hetente kétszer – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pekingben.

MW

Forrás: Facebook /Szijjártó Péter

A tárcavezető a Vang Veng-tao kínai kereskedelmi miniszterrel folytatott tárgyalását követően közölte, hogy új közvetlen légi összeköttetés jön létre a két ország között, júniustól Budapest és Sencsen között heti két járat fog közlekedni.   

Ez azt jelenti, hogy júniustól tehát hét kínai város lesz elérhető közvetlen Budapestről, 19-re nő a légi járatok száma hetente, ez már másfélszer annyi, mint a Covid előtti időszakban volt, és jóval több, mint bármely más közép-európai repülőtér, illetve város elérhetősége Kínából

– mutatott rá.   

„A két ország közötti összeköttetések tovább bővülnek, és ezáltal még jobb feltételeket biztosítanak a kereskedelmi-gazdasági együttműködés fejlesztésének” – tette hozzá.   

Mindössze előző nap jelentették be, hogy idén nyártól Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről, nem sokkal korábban pedig a járatindítást Kuangcsouba.   

Szijjártó Péter, aki a nap folyamán helyi hivatali partnerével, Vang Jivel is találkozni fog, a magyar–kínai gazdasági vegyes bizottság ülése után megállapította, hogy mindkét fél rendkívül sokat profitált máris abból az együttműködésből, amelynek fejlesztésén keményen dolgoztak az utóbbi másfél évtizedben.   

„Ez a kölcsönös előnyöket hozó kínai–magyar együttműködés a világos bizonyíték arra, hogy az Európai Unió hatalmas hibát követ el akkor, amikor Kínát, a Kínával való együttműködést egyfajta veszélyként állítja be” – jelentette ki.   

Mi nem veszélyként, nem is kockázatként tekintünk a Kínával való együttműködésre, hanem hatalmas esélyként. Hatalmas esélyként, hogy a magyar gazdaság növekedését újabb dimenzióba, egy magasabb szintre léptessük

– folytatta.   

„Ezért ellenzünk minden olyan európai megközelítést, amely Kínát veszélyként próbálja beállítani, (...) amely korlátozni kívánja a Kínával való együttműködést, és ellenzünk minden olyan eljárást az Európai Unió részéről, amely az európai–kínai gazdasági együttműködést elnehezítené. Ezért ellenezzük azokat a tervezett eljárásokat is, amelyeket az Európai Unió a kínai elektromos autóipari szektorral szemben kíván megindítani” – sorolta.   

Majd leszögezte, hogy a jelentős változásokat hozó új világgazdasági korszakban fontos lenne a szoros, eredményes, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés az EU és Kína között.   

A miniszter emlékeztetett, hogy tavaly a kelet-ázsiai országból érkezett a legtöbb beruházás hazánkba, és jó hírnek nevezte, hogy Peking továbbra is támogatja a vállalatokat a magyarországi megjelenésben.   

„Mi pedig Magyarországon minden feltételt biztosítunk ahhoz, hogy ezen kínai vállalatok beruházásai gyorsak, sikeresek lehessenek. Természetesen ugyanígy biztosítjuk ezeket a körülményeket minden, Magyarországon beruházó vállalatnak, függetlenül attól, hogy honnan érkeznek” – emelte ki.   

Magyar vállalatok Kínában

Illetve arról a megállapodásról is beszámolt, amelynek értelmében a kínai kormány támogatja a magyar vállalatok széles körű piacra lépését az országban.   

Ennek kapcsán elmondta, hogy egy magyar cég egészségügyi diagnosztikai eszközök előállításába kezd Kínában az idei év második felében, miközben a gyógyszeriparban is hangsúlyos hazánk jelenléte, amit jól demonstrál, hogy a Richter két év alatt több mint 20 százalékkal növelte itt a bevételét.   

Rámutatott, hogy a közép-európai államok közül Magyarország rendelkezik a legtöbb élelmiszeripari exportengedéllyel a fontos felvevőpiacnak számító Kína irányába, a kivitel pedig lehetőségeket biztosít a magyar élelmiszeripar további fejlesztéséhez.   

Továbbá közölte, hogy most megállapodás született a regionalizációs egyezményről szóló tárgyalások megkezdéséről, így a madárinfluenza- vagy sertéspestis-kitörés esetében az importtilalom csak az adott térségre vonatkozna, az ország más részeiből továbbra is zavartalanul lehetne exportálni baromfi- és sertéstermékeket Kínába.   

Végezetül tudatta, hogy később kínai vállalatvezetőkkel is találkozni fog, és ezáltal remélhetőleg újabb magyarországi beruházásról tud majd hírt adni

Újabb hazai vasúti fejlesztések valósulhatnak meg a kínai Egy övezet, egy út keretében

Újabb magyarországi vasúti fejlesztések valósulhatnak meg a jövőben az Egy övezet, egy út nevű kínai kezdeményezés keretében, ezáltal külső finanszírozással, gyorsan és hatékonyan kerülhet sor a hálózat modernizálására – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pekingben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kínai kollégájával, Vang Jivel folytatott több mint három órás tárgyalását követően azt közölte, hogy megállapodás született arról, hogy újabb magyarországi vasúti fejlesztéseket vesznek fel az Egy övezet, egy út nevű kínai kezdeményezés infrastrukturális projektjeinek listájára.

Ezzel megnyílik a lehetőség, hogy külső finanszírozással, gyorsan és hatékonyan tudjuk modernizálni, fejleszteni Magyarország vasúti hálózatát, amely különösen fontos most, amikor egyre több beruházás érkezik, egyre nagyobb gyárak épülnek, egyre több terméket fognak előállítani. És minél többet tudunk vasúton szállítani, annál jobban megóvjuk a környezetünket, annál hatékonyabban tudjuk kihasználni a földrajzi helyzetünkből adódó logisztikai képességeinket

– sorolta.

Beszámolt arról is, hogy kezdeményezték, hogy hasonlóképp, az Egy övezet, egy út keretében, s ezáltal „gyorsabban, hatékonyabban, kedvezőbb finanszírozási feltételekkel” kerülhessen sor a Magyarország és Szerbia közötti kőolajvezeték építésére is, ami nagyban hozzájárulhat a térség energiabiztonságának javításához.

Infrastrukturális beruházás

Ennek kapcsán a Kína és Közép-Európa közötti együttműködés fontosságáról beszélt. Rámutatott, hogy számos kínai infrastrukturális beruházás eddig is hozzájárult a régió fejlődéséhez, és ezek zászlóshajója a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása, amely ma 42 százalékos készültségben van Magyarországon, a projekt keretében pedig egyszerre használnak magyar, kínai és európai technológiai vívmányokat.

Illetve jó hírnek nevezte, hogy

a pekingi kormány támogatja a kínai cégek magyarországi beruházásait, amit az is mutat, hogy a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank is hamarosan megjelenik hazánkban.

Emellett Kína díszvendégként hívta el Magyarországot az idei Nemzetközi Befektetési és Kereskedelmi Kiállításra, ez pedig komoly lehetőséget biztosít arra, hogy minél több magyar vállalat léphessen ki erre a hatalmas, 1,4 milliárdos lakosságú piacra, valamint minél több kínai cég horizontjára is felkerülhessen az ország – tájékoztatott.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy az elmúlt tíz évben példátlan fejlődésen ment keresztül és történelmi csúcsra jutott a két ország kapcsolatrendszere. Szavai szerint ezen időszak alatt olyan átfogó stratégiai partnerség épült ki, amelyből hazánk sokat profitált, különösképp a legnagyobb nehézségek alatt.

„Így az elmúlt év során is, amikor a háború okozta gazdasági nehézségek igazán begyűrűztek Európába, amikor az Európai Unió továbbra sem fizette, fizeti ki a Magyarországnak járó forrásokat, akkor is a kínai gazdasági döntések, vállalati beruházások nagyon komoly segítséget nyújtottak nekünk, hogy ezeket a válságos időszakokat ne csak átvészeljük, hanem jó szokásunknak megfelelően erősebben kerüljünk ki belőlük” – mutatott rá.

Globális biztonsági kihívások

 A két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját, ezért intenzív menetrend várható, magas magas szintű magyarországi és kínai találkozókkal.

A miniszter közölte, hogy a tárgyalás legfőbb kérdését a súlyos globális biztonsági kihívások jelentették, és tudatta, hogy ezek Magyarországhoz hasonlóan Kínát is mély aggodalommal töltik el.

Aggodalommal tölt el ezért bennünket az, hogy a háborúpárti hangok a világban továbbra is rendkívül hangosak, és aggodalommal tölt el, hogy a világot sújtó legsúlyosabb biztonsági kihívások tekintetében nem igazán sikerült hatékony lépéseket tenni a béke irányába

– jelentette ki.

„Kína és Magyarország is a béketábort erősíti. Mind Kína, mind Magyarország abban hisz, hogy nincsen megoldásuk a háborúknak a csatatéren, s a háborúkat minél előbb le kell zárni, a tárgyalóasztalnál kell megoldást találni”

– tette hozzá.

„Magyarország és Kína is békét szorgalmaz, mi támogatjuk a kínai béketervet, egész egyszerűen azért, mert van, és a békéről szól. És szerintünk minden olyan kezdeményezés hasznos, amely a nemzetközi politikai vitákat, a nemzetközi politikai közbeszédet a háborúról a béke felé tereli” – fogalmazott.

Végezetül pedig azt hangsúlyozta, hogy a felek mindent meg fognak tenni a nemzetközi szervezetek átpolitizálódása és a világ ismételt blokkosodása ellen is, ugyanis utóbbi komoly aggodalomra ad okot.

„Abban vagyunk érdekeltek, hogy a következő időszak az összeköttetéseké legyen, és egy akadálytalan, a nemzetközi jog talaján működő gazdasági együttműködési rendszer legyen működőképes” – tudatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában