Április 22.

2024.04.20. 10:00

Ünnepeljük a föld alatt is a Föld Napját! (fotók, videó)

A Föld Napja kezdeményezés minden év áprilisában hívja fel a figyelmünket a bolygónk környezetének megóvására. Kézenfekvő tehát, hogy a jeles napon a természetben kapcsolódjunk ki és ha esetleg csapadékos, szeles idő lenne, ünnepelhetünk akár egy védelmet nyújtó barlangban is.

Fotó: F. Kaderják Csilla

A barlang azért is lehet jó választás, mert a zárt közegben viszonylag állandó hőmérséklet uralkodik. Húsz fok feletti átlag-hőmérsékletű meleg barlangokban mozgásszervi betegségekkel küzdő embereket gyógyítanak, míg a hideg, tíz-tizenhárom fok közötti átlaghőmérsékletű barlangok a légzőszervi betegekre vannak kifejezetten jó hatással. A természetes, zárt, nedves barlangok, barlangszakaszok mikrobiológiai szempontból csaknem sterilek, azaz megközelítően por-, csíra- és orvosi szempontból allergénmentes közegnek tekinthetők. Kivétel a hűvös és nyirkos barlangi klímát kedvelő penészgomba, amelynek egyes fajai antibiotikumokat termelnek. A levegő összetételének kiváló váladékoldó hatása segíti a légutak öntisztulását. Emellett a cseppfertőzés, keresztfertőzés veszélye kizárható.

Bükki barlangtúráink következő állomása az Esztáz-kői barlang volt. A kicsi, de rendkívül látványos cseppkövekben bővelkedő barlang a Gyetra völgyben nyílik. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában