Választás 2024

2024.04.24. 12:00

A DK páros lábbal szállt bele Veres Pálba, polgármesterjelöltjük most mégis számít rá

A várost irányító frakció DK-s tagjai az elmúlt években agyonekézték Veres Pált, ám polgármesterjelöltjük, Dr. Barkai László most mégis számít a regnáló városvezető tapasztalatára. Megkerestük a DK-t, hogy hol az igazság.

Ujlaki Attila

Barkai számít Veres Pál tapasztalatára, Mokrai, Szilágyi és a helyi DK hallgat róla, hogy miért támadták a polgármestert

Fotó: ÉM

Veres Pál városvezetői munkája példaértékű kell, hogy legyen minden utódja számára, hiszen ellenszélben, nehezített terepen kellett helytállnia – írta egy közösségi média portálon közzétett bejegyzésében Dr. Barkai László, a DK, MSZP, LMP és PM által támogatott baloldali miskolci polgármesterjelölt.

Veres Pál városvezetői munkája példaértékű kell, hogy legyen minden utódja számára

 (Dr. Barkai László)

„Polgármester úr városvezetői tapasztalatára számítok, szeretném felkérni, hogy segítse a városvezetést gondolataival, jelenlétével, tanácsaival” – hangsúlyozta Dr. Barkai László.

Ellentmondásos

A bejegyzés több szempontból is érdekes, hiszen pont a Dr. Barkai Lászlót támogató pártok egy része akadályozta folyamatosan Veres Pál városvezetői munkáját, sőt a DK és az LMP közös polgármesterjelöltet is állított ellene, miután a regnáló polgármester bejelentette az újra indulását Miskolcon. Hegedűs Andrea, a DK országgyűlési képviselője, azóta már Barkai javára visszaléptetett korábbi polgármesterjelölt a néhány hetes „kampánysorozatában” sorozatosan kritizálta Veres Pált. Többek között alkalmatlannak nevezte, úgy fogalmazott róla: „egy tanácsadói kör által körülvett burokban él”. Hegedűs Andrea akkor sem fogta vissza magát, amikor a programpontjait ismertette, mert korrupciót emlegetett a jelenlegi városvezetővel kapcsolatban, a városháza erre a kijelentésre úgy reagált: „kritikán aluli a politikus állítása”.

Veres Pál egy tanácsadói kör által körülvett burokban él

 (Hegedűs Andrea)

Veres-Pal-interju-11-aj
Veres Pál jelenlegi polgármester
Fotó: Ádám János

Sorozatosan blokkolták

A DK-s képviselők magatartása nem csak Hegedűs Andrea kampánya alatt volt kritikus Veres Pállal szemben. Emlékezetes, a Velünk a Város frakció (amely a jelenlegi baloldali városvezető koalíció Miskolcon – a szerk.) DK-s tagjai sorozatosan blokkolták a közgyűlésben Veres Pált. Így volt ez, amikor a város 8 milliárdos hitel felvételét hiúsítottak meg. A 2019-től (A baloldali vezetés kezdetétől – a szerk.) veszteségesen működő MIVÍZ magyar államnak történő átadását sem támogatták a DK-s képviselők. Akkor úgy fogalmaztak: „A polgármester által felvázolt feltételekkel nem adható át egy ekkora közművagyon az államnak”.

Veres Pált okolták

Hegedűs Andrea addigi DK-s önkormányzati képviselő a 2022-es országgyűlési választáson országos listáról mandátumot szerzett az országgyűlésbe, így összeférhetetlenség miatt le kellett mondania az önkormányzati képviselőségéről, és emiatt időközi választást tartottak Miskolcon. A DK-s Sebe-Gazdig Juditot jelölték, aki azonban elbukta a választást a Fidesz–KDNP-s ellenfele, Barta Gábor ellen. A DK-s Mokrai Mihály ezt követően azt mondta, hogy a jelenlegi városvezetés teljesítményét elégtelennek ítélik a miskolciak. Oda is szúrt még egyet Veres Pálnak: „akár le is cserélhetjük azt a játékost, aki a sárga lapot eredményezte”, utalva ezzel a városvezetőre. De azzal is vádolták, hogy a kormánypártokkal kollaborál Veres Pál, mert Miskolci Egyetemet fenntartó kuratóriumban tisztséget tölt be, amiért pénzt kap. (Korábban ingyen látta el feladatát –a szerk.) 

Hegedus-Andrea-19-aj
A DK „szövetségesként” indította rá Veres Pálra polgármesterjelöltként Hegedűs Andreát 
Fotó: MW

Dr. Barkai László bejegyzése kapcsán megkerestük Mokrai Mihály és Szilágyi Szabolcs DK-s helyi képviselőket. Kiderült, hogy a kérdésben a DK helyi szervezete reagál. Arra kerestük a választ, hogyan ítélik meg a regnáló polgármester munkáját, hiszen jelöltjük, Dr. Barkai László számít Veres Pál támogatására, addig helyi DK-s képviselők az utóbbi években folyamatos kritikákat fogalmaztak meg vele szemben.

Megkeresésünkre a miskolci DK az alábbi közleményt küldte el: A DK, mint Dr. Barkai László egyik támogatója egyetért azokkal az elvekkel, amit a független polgármesterjelölt képvisel. Aki úgy vélekedik: megbecsüléssel kell fordulni minden Miskolc előrehaladásáért dolgozó, tenni akaró felé, nagyra tartani azokat, akik az elmúlt években, évtizedekben ezekért a célokért dolgoztak, számítani akar azokra, akik ezt a célt képviselik, köztük Veres Pál polgármesterrel. A DK miskolci szervezetének önkormányzati képviselői a miskolci közgyűlésben Miskolc gyarapodásáért, a miskolciak jólétéért dolgoztak. A DK értékrendje a demokrácia, a képviselőik azt vallják: egy demokratikus országban van helye a vitának, véleménynyilvánításnak, hiszen egy ország és egy város előre jutását segíti az elvek vállalása, kimondása, átbeszélése mert csak ez vezethet konszenzusos döntésekhez, a közösség erősítéséhez és ahhoz, hogy Miskolc egy magasabb fokozatba lépjen.

Kérdéseink Mokrai Mihályhoz és Szilágyi Szabolcshoz (a DK-hoz) 

- Számít-e Veres Pál polgármester városvezetői tapasztalatára, mint ahogy Dr. Barkai László teszi?

- Miben számít a regnáló polgármester tapasztalatára, tudására?

- Amennyiben az Önök által támogatott jelölt ennyire számít Veres Pálra, a DK korábbi kritikái mennyire helytállóak a polgármester irányába? (kuratóriumi tagság, alkalmatlanság, "sárgalap" stb.)

- Nem tartják visszásnak, hogy Dr. Barkai László szerint „Veres Pál városvezetői munkája példaértékű kell, hogy legyen minden utódja számára”, holott Hegedűs Andrea alkalmatlannak nevezte korábban a regnáló polgármestert?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában