Kiderült...

2024.04.27. 20:00

Ekkor kezdik el építeni az Avalon-házat Miskolcon

A Hell csoporthoz tartozó cégnek ez a második terve, amit Miskolc leendő főtere, a Szent István tér mellé tervez megépíteni.

Hajdu Mariann

A Szent István tér melletti parkoló, amely a tervezett építkezés helyszíne.

Fotó: Vajda János

Jogerőre emelkedett a miskolci Szent István tér mellé tervezett lakóház építési engedélye, tudtuk meg a beruházó cég, az Avalon Center Kft. ügyvezetőjétől, Tóth Róberttől. A Hell csoporthoz tartozó cégnek ez a második terve, amit Miskolc leendő főtere mellé tervez építeni.

- Ötven éve be nem épített területről van szó, eddig soha senki nem kapott rá építési engedélyt, nekünk megvan - mondta a boon.hu-nak. Megtudtuk: úgy tervezik, hogy két hónapon belül elkezdik az építkezést, és onnantól kezdve másfél év alatt felépül a ház. 

Mint többször megírtuk, először irodaházat épített volna a területre (jelenleg egy parkoló van ott az Erzsébet fürdő szomszédságában) a cég. Ám a tervek végül nem mentek át az engedélyezési rostán, később az Avalon lemondott a megépítéséről, és a Zsigmondy utcán épített egy irodaházat. Az újabb tervek már egy lakóépületre készültek, ennek építése kezdődhet el a közeljövőben. Tóth Róbert szerint azért is jobb, hogy végül lakóház épül, mert egy irodaházban öt után megszűnik az élet, egy város belvárosában pedig fontos a pezsgés, a nyüzsgés, ezt jobban tudja egy társasház garantálni.

Rögös volt az út...

- Jogerős tehát az engedély. Ami nehezítette a folyamatot, hogy az érzékeny területekre tervezett, nagyméretű projektek sorsa Budapesten dől mindig el az építésügyi minisztériumban, de szerencsére, ha rögös út vezetett is idáig, sikerrel jártunk - fogalmazott az ügyvezető. Már készül a kiviteli terv. Itt az okoz némi nehézséget, hogy közel lesz az Erzsébet fürdő, és a tervezésnél óvni kell annak alapját, amíg el nem készül az új épület föld alatti garázsa. 

Tóth Róbert véleménye szerint a tervezésnél komoly gesztust tettek a szomszédos ház lakói felé. Bár az építési szabályzat ezt nem írta elő - akár tűzfalat is építhettek volna szerinte a főutca felől lévő házak felé - de ők egy szép teret nyitottak, így ha a lakók kinéznek az ablakon, a teresedést látják majd. A téren kávézók, kisebb boltok lesznek.

 

Tóth Róbert úgy látja, a ház megépítése azért felvet majd egy komoly problémát: mivel a helyére épül, megszűnik a parkoló a Szent István tér mellett. 

- A probléma megoldására lenne egy ötletünk. Van egy telekrészünk a Fazekas utcai börtönnél, oda terveznénk egy pakolóházat, ha az illetékes hivatalok engedélyeit meg tudnánk hozzá szerezni.  S bár sok építés- és ingatlanjogi kérdés felmerül ennek kapcsán, bízunk benne, hogy sikerrel járhatunk.

Tóth Róberttől két további projekt kapcsán is érdeklődtünk.

Korábban felmerült, hogy esetleg Miskolc húszemeletes épületét is megvásárolja a cég. Az Avalon C Kft. ügyvezetője megjegyezte, valóban volt ilyen tervük, ám egy budapesti vállalkozó "beelőzte" őket, így övék lett az épület. 

Kérdeztük azt is, hogy mi a helyzet a tapolcai Hejő-patak mellé tervezett szállodával. Tóth Róbert elmondta, a terület az övék, és valóban érvényes építési engedélyünk van egy hotelre, ám a piaci helyzet úgy alakult, hogy nem építik meg. Az még nyitott kérdés, hogy mire fogják használni a területet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában