Nemcsak diplomát, de karriert is szeretnének - Fél évig dolgoznak, majd fél évig tanulnak a „duális” diákok

Miskolc - Nehezebb az új képzési forma, de többet ér majd a diplomájuk, mondják az egyetemi hallgatók: fizetés és szakmai tapasztalat is jár a fiataloknak a duális képzésben.

Miskolc - Nehezebb az új képzési forma, de többet ér majd a diplomájuk, mondják az egyetemi hallgatók: fizetés és szakmai tapasztalat is jár a fiataloknak a duális képzésben.

Egyre több fiatal jelentkezik a Miskolci Egyetemre duális képzésre. Az újfajta képzés azt jelenti, hogy a hallgatók az év felét az egyetemen töltik tanulással, a másik felét pedig egy partnervállaltnál, ahol a gyakorlati ismereteket igazi munkahelyi környezetben szerezhetik meg.

A Műszaki Anyagtudományi Kar már a második évfolyamon indította el a duális képzést. A diákok és a vállalatok képviselői tegnap ünnepélyes keretek között írták alá a képzésről szóló szerződést.

A hallgatóktól azt tudakoltuk, miért választották ezt az oktatási formát. Mint mondták, ők 3 és fél múlva nemcsak diplomát kapnak, de meglesz az a szakmai tapasztalatuk is, amit a cégek elvárnak már a fiataloktól is. Persze a diákok annak is örülnek, hogy fizetést kapnak az őket fogadó cégtől a képzés ideje alatt.

Fél évig dolgoznak, majd fél évig tanulnak a „duális” diákok

Duális képzésre jelentkezett a Miskolci Egyetemre Barna Róbert Péter, mégpedig a Műszaki Anyagtudományi Karra.

– Úgy voltam vele, hogy ha már szerzek egy diplomát, akkor legyen hozzá többéves szakmai tapasztalatom is. Épp ezért nagyon jó lehetőségnek tartom ezt a fajta képzést. De nem csak ez volt az oka, hogy ide jelentkeztem. A mi családunkban szinte mindenki kémiával, fizikával, fémtechnológiával foglalkozik, olyan családtagom is van, aki fémöntödében dolgozik. Tisztában vagyok a duális képzés nehézségeivel is, de ennek ellenére vállaltam, mert kiváló lehetőségnek tartom, amit nem akartam elszalasztani – fogalmaz Róbert, akivel tegnap a Miskolci Egyetemen találkoztunk. Itt ünnepélyes keretek között írták alá a képzésről szóló szerződést a Műszaki Anyagtudományi Kar elsőéves hallgatói és a partnercégek képviselői.

Fizetést is kapnak

Róbert évfolyamtársa, Knapiczius Attila is a duális képzés mellett döntött. Mint mondta, azért, mert számos előnye van ennek az oktatási formának. Nem mellékes például, hogy havonta 60–70 ezer forint fizetést kap majd, ami nagy segítség lesz számára például a kollégiumi díj kifizetésében, így a szülőkre kevesebb teher hárul.

– Ha duális képzésben veszek részt, akkor többet ér majd a diplomám, hiszen a gyakorlati tapasztalatot minden vállalat elvárja. Nehéz is lesz ugyanakkor, mert a vizsgaidőszak alatt dolgoznom kell, figyelni kell az időbeosztásra. Bár azt hallottam, hogy a cégek azért nem hajtják túl a hallgatókat, meg lehet csinálni a munka mellett az egyetemet is – mondja Attila.

Diploma plusz karrier

Az ünnepélyes aláírás előtt dr. Mende Tamás, a Műszaki Anyagtudományi Kar dékánhelyettese ismertette: a kar második évfolyamán indítja a duális képzést. Ebben a tanévben 3 szakirányon 17 partnervállalat 25 elsőéves hallgatóval köt szerződést. Dr. Palotás Árpád Bence, a kar dékánja azt hangsúlyozta, hogy a duális képzési formának számos előnye van, hiszen a diákok 3 és fél év múlva nemcsak diplomát kapnak, hanem másfél év gyakorlati tapasztalatot is.

– A hallgatók úgy lesznek pályakezdők, hogy nem lesznek pályakezdők – fogalmazott a dékán –, és arra is lehetőségük adódik, hogy az egyetemi évek után a gyakorlati képzésüket vállaló cégnél álljanak munkába. Bár ilyen kötelezettségük nincs a cégeknek – tette hozzá.

Dr. Horváth Zita, az egyetem általános rektorhelyettese rámutatott: céljuk, hogy ne csak diplomát, de karriert is adjanak, ami a duális képzés segítségével megvalósul. Az egyetem magas színvonalú elméleti oktatást, a vállalatok pedig magas szintű gyakorlati tapasztalatot nyújtanak a diákoknak.

David Toth, az egyik partnervállalat, a NEMAK Kft. ügyvezető igazgatója pedig azt emelte ki: a hallgatókat közel kell hozni a vállalatokhoz! Ennek azonban anyagi vonzatai is vannak a cégek részéről, ezért megoldást kell találni arra, miként tudná az állam támogatni a duális képzést vállaló cégeket.


Partnervállalatok

A Műszaki Anyagtudományi Kar partnervállalatai a duális képzésben:

AKG Alföldi Kohászati és Gépipari Zrt., BorsodChem Zrt., CERTA Kft., Csepel Metall Vasöntöde Kft., Ecseri Kft., FémAlk Zrt., FUX Zrt., Infineon Technologies Cegléd Kft., KisChemicals Kft., Magyarmet Finomöntöde Kft., Modine Hungária Kft., NEMAK Győr Alumíniumöntöde Kft., Ongropack Kft., PrecCast Öntödei Kft., Qualiform Zrt., Seissenschmidt Kft., SICTA Kft.


Megkérdeztük: Miért választotta a duális képzést?

Simkó Tamás

Azért vállaltam a duális képzést, mert ez kitűnő alkalmat biztosít arra, hogy megismerjem a cégnél folyó munkát. Nemcsak diplomát kapok, hanem gyakorlati tapasztalatot is, ami nagy előnyt jelent számomra.

Herczeg Mirtill

Az anyagmérnöki pálya nagyon érdekel, azért választottam ezt a képzést. A duális képzéssel szerzett diplomával pedig hamarabb felvesznek majd dolgozni, hiszen a gyakorlatban is megismerem a szakmát.

Máté Kamilla

A duális képzés alatt szeretnék szakemberekkel találkozni. Ezáltal majd több hasznos információ ragad rám. Megismerem a munkafolyamatot, a munkakörnyezetet, a munkatársakat. Tapasztalattal kerülök ki az életbe.

Kovács Ágota

A duális képzés egyértelmű előnyt jelent a fiatalok számára. A pályakezdők gyakran azért nem tudnak elhelyezkedni, mert több éves munkatapasztalatot is kívánnak tőlük a cégek. Nekünk ez is meglesz a diplomához.

Barta Dániel

A duális képzés óriási előnye a szakmai tapasztalat megszerzése, de természetesen a fizetés is vonzó. Nekem szerencsém van, mert a cég, ahová megyek, már jelezte, hogy a diplomaszerzés után alkalmazni tud. ​


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!