2021.11.22. 17:10
20 évnyi kutatómunkával a tudósok kifejlesztették az ehető liliomot
A hosszú távú keresztezés után létrejött ehető liliomfajtának gyógyászati, táplálkozási és díszítő értéke is van.
20 évnyi kutatómunkával ehető liliomot nemesített a kínai Délnyugati Erdészeti Egyetem Hszü Jungjen vezette kutatócsoportja.
Az ehető virágú és hagymájú liliomot több mint negyvenféle vad liliom csíraplazmájának hibridizációjából, kombinálásából nyerték. Eddig 11 fajtát szűrtek ki.
A jelenlegi ehető liliomokkal összehasonlítva az általunk nemesítettek jól tűrik a meleget, a hideget, a szárazságot, a sivatagi körülményeket – emelte ki Hszü Jungjen.
A önvények tulajdonságai között szerepel a gyors növekedés és a magas reprodukciós ráta. A liliomok az alpesi és a száraz hegyvidéki területek ültetési szerkezetét gazdagítják.
A hosszú távú keresztezés után az ehető liliomfajtáknak többek között gyógyászati, táplálkozási és díszítő értéke is vannak a tudósok szerint.
Borítóképünk illusztráció