Életstílus

2013.01.19. 18:36

Natura, avagy a természet patikája - Medvehagyma

Nyíregyháza - Hatása vetekszik a gyógyszerekével: csökkenti a trombózisveszélyt. Az utóbbi években egyre többet hallunk a gyógynövények áldásos hatásairól.

Nyíregyháza - Hatása vetekszik a gyógyszerekével: csökkenti a trombózisveszélyt. Az utóbbi években egyre többet hallunk a gyógynövények áldásos hatásairól.

Papp Erika tárcája

Sok honfitársunk fogad szót az egészségünk őreinek, és több-kevesebb sikerrel alkalmazzák a természet gyógyító ajándékait. Ma már egyre könnyebb a dolgunk e téren, hisz a szakboltok szinte a helyünkbe hozzák, s tömegestül kínálják a gyógyhatású készítményeket. Ráadásul kényelmesen használható kiszerelésben kapjuk kézhez azokat. Van például üvegből tölthető, kapszulánként, vagy cseppekben adagolható formában. Az egyik családnak épp az utóbbival gyűlt meg a baja nemrégiben. Csepegtetős üvegben bocsátja piacra a gyártó a feketeretket, és a medvehagymát. A szóban forgó család gyermekének rendszeresen vásárolja ezt. Mert a medvehagyma hatása vetekszik a gyógyszerekével. Csökkenti a koleszterinszintet, a trombózisveszélyt. Hasznos egyes gyomor- és bélbetegségek ellen. Kedvezően befolyásolja a szédülést. A fokhagymához hasonló hatású, ám annál erősebb. Egyebek mellett természetes antibiotikum is; ez okból adagolja történetünk szülőpárja gyermekének.

Legutóbb, midőn az anya az üvegből csepegtette a gyógyító nedűt, különös jelenséget tapasztalt. Valósággal zuhogtak a cseppek a tartályból, s azután nem maradt benne semmi. Az anya izgatottan felkiáltott:

– Uram fia, ebben alig volt valami! Mielőbb vissza kell vinni!

Az üzletben, ahol a család évek óta vásárolt, blokkot, vagy számlát nem adnak a vevőknek, ám a kiszolgálás mindig becsületesen történt, s a termékek minősége ez ideig kifogástalan volt. Hőseink, mint oly sokan, a fogyasztóvédők rendszeres figyelmeztetésével dacolva beleestek az olcsóság csapdájába. Pontosabban: olyan üzletbe járnak, olyan szolgáltatóhoz fordulnak, ahol megfeledkeznek a nyugtaadási kötelezettségről, ezáltal áraik alacsonyabbak. Az ominózus gyógynövénybolt bár nem éppen Nyíregyháza szívében, de a belvárosban található, messze esik a család lakásától, ezért az apa kétkerekűje nyergébe pattanva karikázott oda másnap. A régóta megszokott, kedves, korrekt férfieladó helyett egy ideje egy szintén igen szívélyes hölgy szolgálja ki a gyógyulni vágyókat.

Készségesen reagált a panaszra.

– Biztosan a gyártó hibája, hogy nem töltötték tele az üveget – mondta.

– Így van – felelte az apa –, de azért legyen szíves kicserélni.

– Természetesen – szólt a hölgy. Máris ugrott, s nyújtotta a cserekészítményt.

Otthon a csomagolást kibontván, ismét medvehagyma-zuhany ömlött az üvegből, melyben megint csak semmi nem maradt. Az asszony gyanakodva vizsgálgatta az üveg száján lévő műanyag betétet. Meghökkent, amint látta, hogy hiányzik róla a csepegtető.

Tehát ez a baj forrása! Rögvest szaladt a telefonhoz, s tárcsázott.

– Tudom, nem önök a hibásak – kezdte a bemutatkozás után -, de megint az a helyzet a medvehagymával, ami tegnap. Azt is észrevettem, hogy nincs az üvegen csepegtető. Jelezniük kellene a gyártónak, hiszen úgy látszik, ez a szállítmány hibás. És persze szeretnénk visszakérni a cseppek árát.

Az eladónő ezúttal nem volt oly készséges, mint előző nap. Ridegen közölte:

– Én csak egy alkalmazott vagyok, a főnökasszonnyal kell beszélniük, mert egyedül nem dönthetek. Sok a vásárló, nem érek rá magukkal foglalkozni. – Azzal tájékoztatást adott, mikor található bent az illetékes. Az anya ekkor döbbent rá, hogy valószínűleg tulajdonosváltás történt az üzletben, azért nem találkoznak mostanában a kedves fiatalemberrel. Az ő idejében soha nem volt problémájuk egyetlen árucikkel sem, merthogy többféle készítményt is szoktak vásárolni ott.

A családfő a megadott időpontban újra eltekert járgányán az üzletbe. A főnökasszony meghallgatván a panaszt, fúriaként támadt rá, s magából kikelve ordított:

– Mit gondol maga? – Azután gúnyosan folytatta: - Rákenik az üveg medvehagymát egy karéj zsíros kenyérre, azután visszahozzák, hogy cseréljem ki?! Szó sem lehet róla!

A férfi először az üvegen a hiányzó csepegtetőt mutatta szótlanul, mindhiába. A nő tovább pörölt. Az apának felindultságában torkára forrt a szó, majd nehezen mégis kipréselte magából, amit fontosnak tartott:

– Az úgy etikus, ha a kereskedő vállalja a felelősséget az áruért, s nem a vevővel fizetteti meg a kárt.

A „boszorka” dühösen csapta le a férfi elé az asztalra a hibás termék árát, majd fújt még egy utolsó taktust az alkalmazottjához fordulva:

– A tisztelt úr nem vásárolhat többet ilyen fajta cseppeket nálunk!

Az apa megalázottan távozott elhatározva, hogy ez volt utolsó útja ebbe a boltba.

Hazatérve elmesélte a történteket. A felesége a leckéből okulva ekképp összegezte a helyzetet:

– Én sem megyek többé oda. Ezután másutt vásárolunk. Olyan szakboltban, ahol drágábban árusítanak ugyan, de nyugtát is adnak, ami egyúttal felelősségvállalást is jelent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!