Hajdú-Bihar

2011.09.19. 20:46

Bőrgyógyászati kutatások: Gyógyítani olcsóbb, mint évekig kezelni

Debrecen - 367 millió forintot fordítottak bőrgyógyászati kutatásokra.

Debrecen - 367 millió forintot fordítottak bőrgyógyászati kutatásokra.

A gyulladásos és daganatos bőrbetegségben szenvedő betegek életminőségének javulását eredményezhetik a Debrecenben folyó biotechnológia- és gyógyszeripari kutatások – tartalmazza a 2009. július 1-én indult Derminova projekt zárása alkalmából készült közlemény. A Kutánbiológiai Kutatóközpont 367,7 millió forint támogatásban részesült az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében.

A kutánbiológiai alapkutatások igen jelentősek korunkban, hiszen Magyarországon évente 1,3 millió ember fordul orvoshoz bőrgyógyászati betegségekkel - allergiás és autoimmun bőrbetegségek, pikkelysömör, lábszárfekély, bőrdaganatok - kapcsolatosan, és e betegségek kezelésére 27 milliárd forintot költ a társadalombiztosítás. A projekt révén kapott alapkutatási eredmények hosszabb távon nemzetgazdasági szempontból is jelentősek.

A debreceni szakemberek a daganatos és gyulladásos bőrbetegségekkel kapcsolatos alapkutatást végeztek az erre a célra létrehozott nemzetközi Innovatív Kutatói Team (IKUT) keretében, s a kutatások igényeinek megfelelően Központi Szolgáltató Laboratóriumi hálózatot alakítottak ki.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!