boon.hu video

1 órája

Mutatjuk: átadták a vármegye két rangos kitüntetését - képekkel, videóval

1848, 1956 és 1989 a magyar szabadságszeretet mementói. Az 1956-os forradalom napjaira emlékeztek a vármegyei önkormányzat ünnepi közgyűlésén.

Édes Richárd

A rendezvényen átadták Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye Alkotói Díját és a Pro Comitatu Díjat. Az 1956-os forradalom Miskolcon történt eseményeiről is megemlékeztek az ünnepségen. 

1956-os forradalom, 1956, forradalom, Miskolc
Bánné dr. Gál Boglárka a közgyűlés elnöke, Molnár Irén, dr. Fehér Annamária és Novák Irén helyettes államtitkár az 1956-os forradalom ünnepségén
Fotó: Vajda János

Bánné dr. Gál Boglárka az 1956-os forradalom eseményeiről: "Múltunk a szabadság kereséséről szól"

„A magyar nép vérrel és vassal tanította zsarnokát” - Bánné dr. Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke nyitó beszédében Sinka István Kossuth-díjas költő szavaival emlékezett 1956 forradalmára. A vármegyei közgyűlés elnöke megállapította: a magyar szabadság szilárd és megingathatatlan, akár egy tölgy: mélyre futó gyökerekkel rendelkezik.

„A forradalmi események a magyarság identitásának fontos részét jelentik, enélkül a magyarság megszűnne létezni. Az októberi forradalom túlmutat önmagán, ez volt a kommunizmus végének kezdete. Az 1956-os forradalom nemzedékek életét és jövőjét változtatta meg, a hősök felemelték nemzetünk becsületét a sárból” - foglalta össze a forradalom napjainak jelentőségét Bánné dr. Gál Boglárka.

Kiemelte: a magyarság múltja a szabadság kereséséről szól. Eköré szerveződtek 1848, 1956 és 1989 eseményei. Enélkül ingoványos talaj a nemzet élete, mert nincs, ami megtartsa a magyarságot.

Novák Irén: „A szabadságvágy erősebb a félelemnél”

A Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős államtitkárhelyettese Fekete István 1956-ról szóló szavaival idézte meg a forradalom napjait, amikor 14-20 éves gyerekek igyekeztek megfordítani a történelem menetét, és emberek tömegei álltak ki a zsarnokság ellen.

„Minden magyar településnek megvan a maga 1956-os forradalmi története. Miskolc mellett Hollóházán, Pácinban és Sárospatakon, a régióban mindenhol munkástanácsok szerveződtek, és ledöntötték a szovjet emlékműveket. Kitartó ellenálló csoportok működtek Zemplénben” - világított rá 1956 vármegyei történéseire Novák Irén.

Az államtitkárhelyettes megemlítette december 26-ot, amikor számtalan emberéletet követelt Miskolcon a rendőrkapitányság előtti sortűz, és számos miskolci fiatal mártír halt meg a forradalmi napokon.

Novák Irén szerint az 1956-os forradalom példája fontos üzenetet hordoz: történjék bármi, a magyar nemzet maga akar dönteni a sorsáról.

Vármegyei elismerést kapott Molnár Irén festőművész és dr. Fehér Annamária

Bánné dr. Gál Boglárka szerint a díjazottak közösségi és kulturális szolgálatukkal bizonyítják: Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyének nemcsak múltja, hanem jövője is van.

Az Alkotói Díjat azok a művészek kapják, akik életükkel és tevékenységükkel kiemelkedő színvonalú alkotásokat hoznak létre. Molnár Irén aktív szerepet vállalt a sárospataki tehetséggondozásban, tanítványai a versenyeken is eredményesen szerepeltek. Életét a tanítás és az alkotás kettős erőtere hatja át. Kiállításai láthatóak voltak Miskolcon, Egerben, Nagybányán és csoportos kiállítóként Tokióban is. Alkotásainak fő témáit az emberi lélek szorongásai és Sárospatak utcáinak bemutatásai jelentik. 

Pro Comitatu Díjat, a vármegye címerével ékesített arany pecsétgyűrűt kapnak minden évben azok a társadalmi, gazdasági és tudományos személyiségek, akik áldozatos munkájukkal sokat tettek a miskolciakért, így erősítve a vármegye identitását. A Pro Comitatu Díjat idén dr. Fehér Annamária gyermekgyógyász főorvos kapta, aki hosszú évtizedek óta a gyermekek gyógyításának szenteli az életét. Dr. Fehér Annamária részt vett a gyermekkori diabétesz szövődményeinek kutatásában, és a vármegyei kórház gyermekgyógyászati osztályán is számos miskolci gyermeken segített.

Korábban itt írtunk arról, kiket díjazott a közgyűlés a Vármegye Napján. Itt pedig részletesen láthatjuk, mi történt az 1956-os forradalom napjaiban Miskolcon, 

Tóth-Szántai József: A saját történeteinkben tudjuk átélni a történelmet

Az ünnepség végén Tóth-Szántai József, Miskolc polgármestere pohárköszöntőjében kiemelte: a személyes történeteinkkel tudunk csatlakozni a történelemhez. Elmondta, hogy apja csupán félmondatokban mesélt 1956-ról, és gyakran megemlítette: „többen voltak, de orrba vágtuk a ruszkikat”. Ami a szöges ellentéte volt annak, amit akkoriban a történelemkönyvekben írtak az 1956-os forradalom eseményeiről.

„Az ünnepeket a saját történeteinken át tudjuk megélni. Ez adja nemzettudatunkat, a magyarság erejét”- emlékezett a forradalom és szabadságharc hőseire Tóth-Szántai József.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában