2024.07.28. 06:30
Süti, ropi, kóla? Felejtse el! Ez a 7 élelmiszer a fogyás nagy barátja
A magas rosttartalmú ételek nemcsak az emésztésre és a belekre vannak jótékony hatással, hanem a derékbőségünkre is.
Forrás: Illusztráció / Shutterstock
A rostok beépítése az étrendbe óriási változást hozhat, ha fogyni szeretne, ugyanis bizonyítottan segítik a nemkívánatos zsír lebontását. A magas rosttartalmú ételek csillapíthatják az éhséget is, miközben segítenek szabályozni a kalóriafogyasztást - írja a Mirror nyomán cikkében az Origo.
Ha valóban tápláló ételeket veszünk magunkhoz, azok nemcsak csökkenthetik a megevett étel mennyiségét, de valószínűleg megakadályozza a szükségtelen nassolást is. A teljes napi kalóriabevitel csökkenése pedig a fogyás kulcsa. Az erősen feldolgozott vagy cukorral teli élelmiszerek ugyanis hosszú távon nem biztosítják a teltségérzetet.
A rostban gazdag ételek fogyasztása tehát mindenképpen ajánlott, mivel lassabban szívódnak fel, így hosszabb ideig biztosítják a teltségérzetet is.
Ezeket a rosttartalmú ételeket ajánlott enni:
- árpa
- zab
- rozs
- teljes kiőrlésű kenyér
- hüvelyesek
- zöldségek, például sárgarépa vagy cékla
- gyümölcsök, például banán és narancs
Jótékony gabonák
Az árpa a jóllakottság érzését fokozza, ami hosszú távon segíthet a fogyásban. Magas rosttartalma ugyanis kulcsfontosságú tényező az éhség csökkentésében. A benne lévő béta-glükán pedig különösen értékes rostanyag, vízben oldódik és gélszerű anyagot képez, így lelassíthatja az emésztést, hosszabb ideig fennmarad a teltségérzés.
44 tanulmányt átnézve a szakértők megállapították, hogy a béta-glükán az étvágy és az élelmiszerfogyasztás visszaszorításában hatékony rostfajta, csökkenti az anyagcsere-problémákkal összefüggő hasi zsírt.
Emellett a zab és a rozs is segíthet a fogyásban, mivel ezek is tartalmaznak béta-glükánt.
A több évtizedes kutatások során kiderült, hogy a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása csökkenti az elhízás lehetőségét. Egy csaknem 120 000 ember bevonásával készült tanulmány szerint napi három adag teljes kiőrlésű gabona fogyasztása alacsonyabb testtömeg-indexszel jár, és csökkenti a hasi zsírt.
A hüvelyesek, mint a csicseriborsó, a bab, a lencse és a borsó rostokban, valamint esszenciális vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi fehérjékben gazdagok. A szakértők szerint nagyobb mértékű fogyasztásuk csökkentheti a koleszterinszintet, a vércukorszintet és növelheti az egészséges bélbaktériumok számát.
Bulvár-celeb
- Meghalt az Illés Együttes legendája, Szörényi Szabolcs
- Hoppá! Titokban vette videóra párja Tóth Gabit
- Ezekre figyeljen, hogy ne bosszúság, hanem élvezet legyen a grillcsirkézés
- Komoly baj tünete lehet ez az apróságnak tűnő testi változás
- Hátborzongatóan furcsa eszközöket találtak a gízai piramisban