Filmrajongóknak

2024.06.20. 08:00

Mi a titka Semmelweisnek? - újabb díjat nyert az alkotás

A Magyar Mozgókép Fesztiválon a Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig a film alkotója, Koltai Lajos lett. A Veszprémi Petőfi Színházban adták át június 15-én a rangos elismeréseket. A szakmán túl azonban a közönség is nagyon szereti ezt a kosztümös magyar alkotást, nem véletlenül lett 2023 legnézettebb filmje.

Galambos Eszter

A Semmelweis című film népszerű a mozirajongók körében

Fotó: Máte Krisztián

A film sikere elvitathatatlan, hiszen a Kincsem óta nem született Magyarországon olyan kosztümös film, amit a közönség ennyire szeretett és nem utolsósorban egy igazi filmes mester csinált.

Los Angelest is meghódította

A Semmelweis című 127 perces hosszúságú magyar életrajzi drámát tavaly mutatták be először. A premier a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon volt, ahol rögtön díjeső zúdult az alkotásra. Koltai Lajosnak az anyák megmentőjéről készült rendezése a legjobb film, Vecsei H. Miklós a legjobb színész, Nagy Katica a legjobb színésznő díját nyerte el a filmben nyújtott alakításáért.

Miskolcon nem versenyezhet

Madaras Péter, a CineFest programigazgatóját kérdeztük arról, hogy mit gondol erről a sikerről.

A programigazgató rögtön tisztázta, hogy ő elsősorban fesztiválszervező és nem filmkritikus, ezért ebből a szempontból tudja értékelni a jelenséget. Arra is kitért, hogy ha esetleg valaki várná, az idén húszéves miskolci filmfesztiválon nem lesz jelen az alkotás és nem is versenyezhet, ugyanis tudni kell, hogy ide csak olyan filmek jöhetnek, amelyek még nem lettek bemutatva, tehát a premierje városunkban van.

A Semmelweis tavalyi film, a tengerentúlon a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál nyitó alkotása volt hatalmas sikerrel és azóta folyamatosan játszották a hazai mozik és megtekinthető a Netflix csatornán is. A Cine – Mis Nonprofit Kft. adatai alapján is arról lehet beszámolni, hogy a filmnek rendkívüli nézettsége volt a miskolci mozikban is. A programigazgató véleménye, hogy a film érdekli az embereket, nagyon jó a híre. Ezt abból is lehetett látni, hogy még akkor is beültek a miskolci moziba megnézni szép számmal, amikor a streaming szolgáltatón is elérhető volt.

Filmfesztiválok között is van különbség 

A filmfesztivál igazgatója azt is elmondta, hogy a Magyar Mozgófilm Fesztiválon nincs ilyen megkötés, hiszen ez egy magyar film seregszemle, ahol a már bemutatott alkotások is versenyezhetnek. Tulajdonképpen tehát ezen a Moz.Go eseményen az aktuális év magyar filmtermését díjazzák.

Ezzel szemben a miskolci CineFest filmfesztivál koncepciója, hogy csak olyan magyar és nemzetközi versenyfilmeket mutat be, amelyet Magyarországon sehol senki nem láthatott, ez ad az események egy exkluzivitást is. Az ideiről annyit elárulhatott, hogy nagyon izgalmasnak ígérkezik, de hogy mi lesz a pontos program, annak a kihirdetésére még egy kicsit várnunk kell.


 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!