Nemzeti gyásznap

2 órája

Átadták a gróf Batthyány Lajos-díjat és a gróf Zichy Antónia-díjat a Fiumei úti sírkertben

Lezsák Sándor József Attila-díjas költő, tanár, politikus kapta idén a gróf Batthyány Lajos-díjat, a mártír miniszterelnök feleségéről elnevezett gróf Zichy Antónia-díjat pedig Tímár Böske táncművész, táncpedagógus a Csillagszemű Gyermektáncegyüttes egyik alapítója vehette át vasárnap Budapesten, a Fiumei úti sírkertben tartott ünnepségen, ahol bemutatták az aradi vértanúk emlékére kibocsátott emlékérmet is.

MW

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója beszédet mond a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díj ünnepélyes átadásán, az aradi vértanúk kivégzésének 175. évfordulóján a Batthyány-mauzóleumnál, a Fiumei úti sírkertben 2024. október 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A nemzet vértanúi utolsó leheletükig hittek a becsületben, a szabadságban és a jövőben. Hittek a nemzetben és mindenekelőtt Isten irgalmában - hangsúlyozta Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára az ünnepségen.

Az államtitkár szerint a vértanúk hite bizonyossággá vált, hiszen erős, öntudatos, független, múltját tisztelő és hőseit nem feledő magyar nemzet él ma Európa szívében. Az út nem volt könnyű és ma sem az

 – tette hozzá.

Az önkényuralmi rendszereknek az ország ellenállt, nem hagyta magát eltaposni, eltörölni. 

A vértanúkat újak követték, de mindig születtek hősök, éltek méltó örökösök. Megmaradtunk és itt vagyunk, bennünket már nehéz megfélemlíteni és zsarolni

– hangoztatta Závogyán Magdolna, aki szerint elődeink jó tanítóink voltak, hiszen nem kerestek kifogásokat, nem halogattak, nem torpantak meg és nem féltek.

A szabadságot, amiért vérüket adták, végül mi nyertük el, mert szerencsésebb korban születtünk – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, olyan történelmi időket élünk most, amelyben a szabadság megtartásához, a nemzeti identitás megerősítésén, az értékek megőrzésén át vezet az út.

Závogyán Magdolna a gróf Batthyány Lajos-díj és a gróf Zichy Antónia-díj kitüntetettjeit a nagy elődök egyenes ági örököseinek nevezte, akiknek tudása, szorgalma, hivatás- és küldetéstudata a nemzet szerves részévé vált.

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke hangsúlyozta: az idei év díjazottjai új világot teremtettek munkásságukkal, amelyet a kreatív erő, a kitartás, a tenni akarás és az értékteremtés jellemez.

A Magyar Batthyány Alapítvány idén ötödik alkalommal ítélte oda a 2019-ben alapított gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatója szerint mindannyiunknak példát mutat Batthyány Lajos, Magyarország első miniszterelnöke, akinek mártíromsága 175. évfordulója alkalmából készült a NÖRI Sorsfordítók című animációs sorozatának új része, amely az első magyar miniszterelnök életét és választásait mutatja be.

Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Készpénzlogisztikai igazgatóságának vezetője elmondta: a Magyarország szabadságáért mártírhalált halt Batthyány Lajos miniszterelnök és a tizenhárom aradi vértanú emléke előtt érmekibocsátással tiszteleg az MNB. Batthyány Lajosra emlékezve a kétszáz forintos forgalmi érmék emlékváltozatát, továbbá a Batthyány Lajos és a tizenhárom aradi vértanú megnevezéssel 30 ezer forintos címletű ezüst és 7500 forintos címletű színesfém emlékérmét bocsát ki a jegybank. A jubileumi érmék hétfőtől érhetők el az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül – ismertette Pataki Tibor.

A Batthyány Alapítvány idén is adományozott posztumusz díjakat: Székely József iskolaigazgató, Urbán Aladár Batthyány-kutató, történész, Vízkelety Mariann jogász, korábbi közigazgatási és igazságügyi államtitkár, valamint Wittner Mária, az 1956-os forradalom szabadságharcosa, politikus, az Országgyűlés egykori tagja részére.

Ebben az évben a Batthyány Alapítvány hagyományteremtő szándékkal indított pályázatot az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint gróf Batthyány Lajos miniszterelnök halálának 175. évfordulója alkalmából felső tagozatos általános iskolásoknak, középiskolásoknak és egyetemistáknak. A pályázat győztesei a díjakat az ünnepségen vehették át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!