2019.07.28. 15:30
Cukkinis receptek
A cukkini igazi könnyű, nyári étel, nem utolsósorban pedig végtelen számban variálható.
Cukkinifelfújt
Forrás: MME
Elkészíthetjük főzelékként, krémlevesként, rakottként, sütve, főzve, rántva, főételként és köretként egyaránt. A cukkinis brownie elsőre furának hangzik, de az alábbi, kalóriacsökkentett, mégis isteni sütin is azt a célt szolgálja, hogy könnyebb legyen a tészta. A cukkinifelfújt ugyancsak egy olyan variációja a népszerű tökfélének, ami magában is remek ebéd vagy könnyű vacsora lehet, de köretként is tálalhatjuk.
Cukkinis brownie
Hozzávalók
1 darab kisebb cukkini
240 dkg zabliszt (lehet sima lisztet is használni, csak akkor kevésbé lesz kalóriaszegény az eredmény)
150 dkg cukor
100 g vaj
80 g cukrozatlan kakaópor
1 kávéskanál vaníliaaroma
0,5 zacskó sütőpor,
1 tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé
csipet só
Elkészítés
A cukkinit lereszeljük, majd alaposan kinyomkodjuk. A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük. Egy tálban a vaníliaaromával és a cukorral kikavarjuk a vajat, majd több részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket. Ezután a lereszelt cukkinit is beleforgatjuk, és jól összedolgozzuk a masszát. Mikróban vagy gőz fölött kíméletesen olvasszuk meg a csokit, majd ezt is keverjük a tálba. Az így kapott tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, majd becsúsztatjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe. Nagyjából fél órán keresztül sütjük. Szúrjunk a süteménybe fogpiszkálót! Ha a külseje már ropogós, de a belseje még krémesen lágy, akkor kész a brownie. Ízlés szerint mentalevéllel és diétás vaníliafagylalttal megbolondítva tálaljuk.
Cukkinifelfújt
Hozzávalók
2 db közepes cukkini (kb. 50 dkg)
1 fej vöröshagyma
20 dkg reszelt sajt
20 dkg liszt
4 db tojás
1,5 dl olaj
1 csomag sütőpor
Só, bors, majoránna ízlés szerint
Elkészítés
A cukkinit meghámozzuk, kimagozzuk és lereszeljük, besózzuk, hagyjuk kicsit állni, hogy kieressze a levét. Közben a hagymás megpucoljuk, és egészen apróra vágjuk, vagy lereszeljük. Kinyomkodjuk a cukkinit és egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a hagymát, a reszelt sajtot, a lisztet és a sütőport. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat beletesszük a tálba, a fehérjét pedig külön habbá verjük. Összekeverjük az alapanyagokat, közben hozzáadjuk az olajat, így könnyebb lesz összedolgozni, végül fűszerezzük. Tésztaszerű masszát kapunk, de hogy még könnyebb, levegősebb legyen, óvatosan forgassuk bele a tojáshabot, ügyelve, hogy ne törjük össze. Dúsíthatjuk újhagymával, sonkával, más zöldséggel is, a variációknak csak a képzelet szabhat határt. Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt vagy vajazzuk ki, és öntsük bele a masszát. Közepes hőfokon körülbelül fél óráig süssük, de nagyon fontos, hogy ne nyitogassuk rá a sütőajtót! Egy fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e, ha nem marad rajta tészta, akkor készen is van. Tálalhatjuk fokhagymás tejföllel, hús mellé, vagy salátával is.