2019.07.28. 15:00
Levendulás receptek
Mutatunk néhány egyszerű, de mégis ínycsiklandó receptet levendula felhasználásával.
Illusztráció
Levendulás baracklekvár
Hozzávalók
2 kg sárgabarack, 6 db friss levendulavirág, 50 dkg befőzőcukor, 1 kávéskanál vaníliakivonat, 1 citrom leve
Elkészítés
A megmosott barackokat tegyük bele a forrásban lévő vízbe. Amikor hólyagosodik, szűrőkanállal szedjük ki, és ha kissé kihűltek, szedjük ki belőle a magokat és rakjuk bele a passzírozógépbe. Tegyünk egy mély tálat alá, és daráljuk bele a gyümölcsöt. A héjától így megszabadulunk, és gyönyörű aranysárgaszínű lekvárt kapunk. A kész masszát lábasba öntjük, majd hozzákeverjük a befőzőcukrot és a citromlevet. Összekeverjük és hagyjuk állni egy napig, hogy jól összeérjen. Aztán tegyük fel lassú lángon főzni. Adjuk hozzá az ágáról leszedett levendulavirágokat és a vaníliát, majd párszor kevergetve főzzük 20 percig. Forrón öntsük az alaposan kitisztított, fertőtlenített üvegekbe, és szorosan zárjuk le csavaros tetővel. Nem szükséges dunsztolni, hagyjuk elöl, amíg kihűl, majd tegyük a kamrába hűvös helyre.
Levendulás sajttorta
Hozzávalók
A tésztához (8 szelet)
4 db tojás, 20 dkg cukor, 30 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1,5 dl tej, 1,5 dl napraforgóolaj, 1 vaníliarúd, 6 db friss levendulavirág, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál finomliszt
A krémhez
50 dkg mascarpone, 5 evőkanál porcukor, 1 teáskanál vaníliaaroma
A mázhoz
1 db tojás, 10 dkg porcukor, 3 db friss levendulavirág
Elkészítés
A két evőkanál friss levendulavirágot összemorzsoljuk és elkeverjük ugyanannyi kristálycukorral. A tejet feltesszük forrni, belekaparjuk a vaníliarúd belsejét, felforraljuk, majd lehűtjük. A tojások fehérjét felverjük a cukor felével kemény habbá, az összes többi hozzávalót – lisztet, tojások sárgáját, tejet, cukrozott levendulavirágot, sütőport, olajat – kikeverjük habosra, és óvatosan a habba forgatjuk. Aztán a kikent formába öntjük, és 175-180 fokon készre sütjük. Ha az egész kihűlt, kettévágjuk. A krémhez kikeverjük a mascarpone sajtot az 5 evőkanál porcukorral, vaníliaaromával, és megtöltjük vele a tortalapokat és egy-két órára a hűtőbe tesszük. Elkészítjük a mázat: elválasztjuk a tojásból a tojásfehérjét és felverjük, a 10 deka porcukorral elkeverjük, beleteszünk egy evőkanál friss levendulavirágot, végül a torta tetejére kenjük. A szélét díszíthetjük cukrozott levendulavirággal és levéllel.
Levendulás-mentás limonádé
Hozzávalók
A levendulasziruphoz
200 g cukor, 3 db szárított levendulavirág, 2 dl víz
A limonádéhoz
1 db citrom, 1 db narancs, 1 db lime, 2 marék mentalevél, 1 dl frissen facsart citromlé, 1 dl frissen facsart narancslé, 1 dl szódavíz, jégkockák vagy törtjég, ribizlifürt
Elkészítés
Egy lábasba öntjük a levendulaszirup hozzávalóit, felforraljuk, leszűrjük és hagyjuk lehűlni. A limonádéhoz megtisztítjuk a gyümölcsöket, gerezdekre vágjuk és előkészítjük a poharakat. A félliteres poharakba dobunk két-két szelet citromot és narancsot, majd egy-egy szelet lime-ot. Beletöltjük az ujjnyi cukorszirupot és folyadékokat. A tenyerünkben megtörjük a mentaleveleket és mehetnek a poharakba. Egy törőfa segítségével összepréseljük a gyümölcsöket, ízléstől függően 2-4 centiliter levendulaszirupot öntünk bele. Teszünk bele néhány jégkockát, és felöntjük szódával. Mentalevéllel, citromgerezddel, levendulával és a ribizlifürttel díszítjük.