2019.08.11. 17:00
Izraeli lecsó hús nélkül
A shakshuka eredetileg Észak-Afrika országaiból terjedt tovább a Közel-Keletre.
Így néz ki a jól elkészített shakshuka
Forrás: Getty Images
A shakshuka az az étel, amit mindenkinek meg kell kóstolnia. Izraeli lecsónak is nevezik, bár eredetileg Észak-Afrika országaiból terjedt tovább a Közel-Keletre.
A magyar változattal ellentétben a shakshuka mindig húsmentes. Izraelben, Tel Aviv óvárosában, Jaffában a Dr. Shakshukában készítik állítólag a legfinomabban, a legenda szerint az étterem tulajdonosa a börtönbüntetését töltve fejlesztette főzőtudományát tökélyre, többek között a shakshuka készítését.
A shakshuka alapvetően reggeli étel, de a nap minden szakában lehet fogyasztani, tápláló, de nem nehéz fogás. Az alapreceptben csak zöldségek vannak, de van feta sajtos változat is. Nekem ez utóbbi a kedvencem, imádom, ahogy a számban elolvad a sajt.
A shakshukát addig pirítják a serpenyőben, amíg az alja le nem kap kicsit és a zöldségek és a paradicsomszósz íze kellőképpen össze nem érik. A még rotyogó, tűzpiros ételt friss pitával tálalják.
Shakshuka-recept
Hozzávalók / 3 adag
1 dl olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
1 db fahéj
1 db lila hagyma
3 db kápia paprika
2 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
360 g sűrített paradicsom
10 db koktélparadicsom
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 teáskanál cukor (ízlés szerint)
3 db tojás
10 dkg feta sajt
1 csokor koriander
Elkészítése
Bő olajban átpirítjuk az összetört fokhagymát és hozzáadunk egy rúd fahéjat. Utána egy nagy fej lila hagymát belevágunk, összepirítjuk.
Két-három összevágott kápia paprikát dobunk hozzá, kicsit megfonnyasztjuk. Ekkor jön a fűszerezés. Kömény és pirospaprika, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Mikor elfőtt kicsit a leve, akkor dobjuk hozzá az összevágott koktélparadicsomot. Ekkor sózzuk, borsozzuk, ha savanyúnak érezzük a paradicsomot, cukrot is tehetünk hozzá, ízlés szerint. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor egy kicsi vizet önthetünk hozzá. Ezek után kis lukakat formálunk a masszába, és beleütjük a három tojást, majd a feta felét rámorzsoljuk az egészre. Lefedve rotyogtatjuk, de nem főzzük keményre a tojásokat, úgy jó, ha még kicsit folyik a közepük. Az így elkészült étel tetejére rámorzsoljuk a feta másik felét, és frissen rátépkedjük a koriandert, de petrezselyemmel is tökéletes.