Kertészkedés

2019.11.24. 08:00

Sziklakert, a mindenki által vágyott csoda

Ki az, aki ne szeretne magának legalább egy icipici kis sziklakertecskét?

Horváth Imre

Egy szép sziklakert

Forrás: Shutterstock

Sziklakert. Ki az, aki a szó hallatán nem a kert legszebb helyén lévő, szemet gyönyörködtető, növényekkel beültetett kerti részletre gondol?

A köztudatban a sziklakert csak és kizárólag napos helyen lehet, mert árnyékban nem nőnek virágok a sziklák között. Ez nem így van. Az árnyékos területeken is nőnek növények, ők az árnyéki sziklakertbe valók.

Ha nincs természetes rézsűnk, akkor a dolgunk nehezebb, de megoldható. Azonban törekedjünk arra, hogy a mesterséges dombocskánk illeszkedjen a környezetbe, ellenkező esetben nem kelt természetes hatást, és mesterkéltnek tűnik.

A természetes hatású sziklakibúvás megjelenítéséhez nincs szükség földhegyre. Bármilyen kis kiemelkedést használhatunk erre, ha ez nincs, emelhetünk támfalat vagy egy egyszerű földhalmot. A földkupac ne legyen se túl meredek, se túl magas. A sziklatömböket be kell építeni a földhalomba.

A takaró föld jó vízáteresztő képességű legyen, nem szükséges tápanyagban gazdagnak lennie.

A növények

Jelenleg rengeteg sziklakertiként árult növény van kereskedelmi forgalomban. Nincs is ezzel semmi baj, ha tudjuk, mit szeretnénk, és annak mik az igényei. Ne ültessük túl sűrűn őket. A növények térigényének megítélésekor mindig tartsuk szem előtt az ültetendő növény kifejlett méretét. Ezt az egyes növények leírásaiban mindig megtaláljuk. Ne tévesszen meg senkit a vásárolt példány aktuális nagysága, egy 10 centis dugványból egy év alatt 50 centi magas és ugyanilyen széles növény fejlődhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában