2019.12.31. 15:00
Régi kedvenc új ötletekkel
Érdemes a hűtőben mindig tartani néhány virslit, hogy a váratlan vendégek érkezése se okozzon fejtörést.
Egyik szilveszteri kedvencünk a virsli
Forrás: Illusztráció/Shutterstock
A virsli kiváló friss kenyérrel és jó mustárral, de variálhatjuk is… Belekerülhet salátába, bundázhatjuk is. S hogy miért éppen virsli? Fogyasztásának nincsen komolyabb hagyománya, és a szokás feltehetően Németországból ered. Talán azért is honosodott meg könnyedén nálunk is, mert – amellett, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető – illeszkedik abba a magyar hagyományba, hogy újév napján nem szabad sem halat, sem szárnyast enni.
Több virslit vásárolunk
A decemberi virsliforgalom 40 százaléka a két ünnep között bonyolódik le, és a virslifogyasztás évről évre a közép és felső kategóriás árucikkek felé tolódik. A csemegepulti termékeknél szilveszter előtt 2-3-, az előre csomagolt árunál pedig 3-4-szeresére nő a forgalom. Nézzünk néhány virslivel készült receptet!
Szilveszteri receptek, virslivel
Frankfurti leves
Hozzávalók (4 személyre)
2 ek. olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. édes-nemes paprika, 300 g burgonya, ½ fej kelkáposzta, só, őrölt fekete bors, 6 db virsli, 150 g tejföl, 1 ek. liszt, petrezselyem
Elkészítés
1. Lábasban hevítsük fel az olívaolajat, majd pároljuk rajta üvegesre a megtisztított, felaprított vörös- és fokhagymát. A tűzről levéve hintsük meg a pirospaprikával, alaposan keverjük el, azután tegyük vissza a lábast a tűzre.
2. A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel. A megtisztított kelkáposztát csíkozzuk fel. Tegyük a zöldségeket a lábasba, kevergetve pirítsuk át őket, majd öntsük fel 1-1,2 liter vízzel és forraljuk fel. Ezután közepes lángon főzzük a levest addig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
3. Sózzuk, borsozzuk meg a levest, forgassuk bele a felkarikázott virslit, és főzzük készre az egészet.
4. A tejfölt keverjük simára egy kevés levessel, továbbá a liszttel, majd adjuk a többihez, és forraljunk rajta egyet. Némi aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Csilidog
Hozzávalók (4 darabhoz)
1 ek. olívaolaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 250 g sűrű paradicsompüré, só, őrölt fekete bors, 1 csipet kristálycukor, 1 nagy csipet őrölt csili, 4 db frankfurti virsli, 4 db hot dog kifli, 4 db csemegeuborka, 1 fej lila hagyma, majonéz
Elkészítés
1. Egy kis lábasban hevítsünk fel 1 ek. olívaolajat, majd pároljuk rajta üvegesre a megtisztított, felaprított vörös- és fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsompürét. Ha túl sűrű, hígítsuk fel egy kevés olajjal vagy vízzel. Ízesítsük a keveréket némi sóval, borssal, a cukorral és az őrölt csilivel, azután kis lángon, kevergetve főzzük 10-15 percig.
2. A virsliket főzzük meg a szokott módon. A hot dog kifliket melegítsük meg.
3. Állítsuk össze a csilidogokat: rétegezzük a hosszában félbeszelt hot dog kiflikbe a felkarikázott uborkát és a meghámozott, felszeletelt lila hagymát, majd tegyünk rájuk 1-1 darab virslit. Végül kanalazzunk rájuk egy kevés csiliszószt és majonézt. Azonnal tálaljuk.
Virslis-sárgaborsós szendvicskrém
Hozzávalók (4 személyre)
200 g sárgaborsó, 4 db virsli, 2 ek. tejföl, ½ tk. currypor, só, őrölt fekete bors A tálaláshoz: bagettszeletek, petrezselyem
Elkészítés:
1. A sárgaborsót öblítsük át hideg vízzel, és áztassuk bő, hideg vízbe éjszakára.
2. Másnap szűrjük le a sárgaborsót, öblítsük át, majd tegyük lábasba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzzük puhára. Ezután szűrjük le, és hagyjuk kihűlni.
3. Főzzük meg a virsliket a szokott módon. Botmixerrel pürésítsük a sárgaborsót, majd keverjük hozzá a tejfölt a curryporral, némi sóval és borssal, valamint az apróra kockázott virslikkel. Bagettszeletekre kenve, egy kevés felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.