Kertész

2020.01.19. 15:30

Az E10-es üzemanyag esete a kerti gépekkel

Még kevés a tapasztalat, de akár komoly gondot is okozhat az új üzemanyag.

Horváth Imre

Néha nézzük át kerti gépeinket

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A kormány döntése értelmében január 1-től emelkedett a biológiai eredetű összetevők aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozott a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A rendelet szerint a 95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részaránya legalább 6,1 százalék lett január elsejétől, a dízelhez kevert biodízel minimális részaránya 6,4 százalékról 8,2 százalékra nőtt.

Kísérleti fázisban

Nehéz konkrét tényeket állítani az új üzemanyag kerti gépekre gyakorolt hatásával kapcsolatban, hiszen még a berendezések forgalmazói is a tapasztalatszerzés fázisában vannak, írja az Agroinform.hu.

„Egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan milyen hatással van a kerti gépekre. Az elmúlt napokban például az egyik talajfúró gép nem akart beindulni, és a szükséges alkatrészek vizsgálata, de még a gyertya cseréje sem hozott eredményt, viszont a korábbi üzemanyagból készült keverékkel azonnal indult. Amire ugyancsak figyelni kell, hogy a gumitömítéseknek is árthat a többletetanollal forgalmazott üzemanyag, viszont még a kísérleti fázisban vagyunk, így szükség van további tapasztalatokra” – mondta Lengyel Sándor kiskerti gépekkel foglalkozó vállalkozó a portálnak.

Ha túl sokáig tároljuk az üzemanyagot, egyszerűen „szétesik”, mivel a bioetanol megköti a levegő nedvességtartalmát, és az így keletkezett víz az üzemanyag aljára kerül. Az ilyen üzemanyag már felrázva sem használható, sőt akár súlyos károsodást is okozhat, mivel képes tönkretenni a gumitömítéseket, vagy zselészerű anyagként eltömíteni az üzemanyagrendszert. Ezért célszerű a megvásárolt üzemagyagot 30 napon belül elhasználni!

A téliesített gépeket csak stabilizálóadalékkal ellátott üzemanyaggal érdemes tárolni, hiszen az adalék megakadályozza az üzemanyag összetételének megváltozását, vagyis konzerválja azt, sőt, egyes adalékok még égéstértisztító hatással is rendelkeznek. Ha van rá lehetőség, érdemes havonta az így lerakott gépeket is rövid ideig beindítani, járatni, ezzel megelőzhetők a karburátorban és az üzemanyagrendszerben a lerakódások, kiválások.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában