2020.01.23. 13:00
Vizsga: szakácsok lettek a rácsok mögött
Sikeres vizsgát tettek a fogvatartottak, így piacképes szakmához jutottak.
Vizsga közben
Fotó: ZP
A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben elhelyezett fogvatartottak társadalomba való beilleszkedését is segíti az a projekt, melyet a Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közösen indított el Fogvatartottak reintegrációja címmel. Célja az elítéltek és a letartóztatottak társadalmi és munkaerőpiaci reintegrációjának erősítése.
2019. július 2-án 900 órás szakács szakmaképzés indult 15 fogvatartott részvételével. Az elmélet során a fogvatartottak az ételkészítési, illetve gazdálkodási ismereteket és az élelmiszer-biztonsági alapismereteket tanulták meg. A képzés része volt egy 112 órás angol nyelvi modul is.
Sokrétű ismeretanyag
A résztvevők a gyakorlati oktatás során megismerkedtek a különböző konyhatechnológiai eljárásokkal, a hazai ételek minőségi elkészítésével és a tálalási lehetőségekkel. A tanfolyam kedden vizsgával zárult, mely írásbeli, szóbeli és gyakorlati részekből állt, ahol bizottság előtt kellett számot adniuk megszerzett tudásukról. A képesítés megszerzését OKJ-s bizonyítvány igazolja, melynek feltétele mindhárom vizsgarész sikeres teljesítése.