2020.09.30. 11:30
Keresik az idei legjobbat
Miskolc ad otthont a legrangosabb szakmai megmérettetésnek, az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenynek.
Fotó: Vajda János
A Pálinka Nemzeti Tanács idén hetedik alkalommal szervezte meg az országos versenyt. A minősítésre több mint 400 tétel érkezett, melyet 32 pálinkaszakértő értékel. A hét végén kihirdetik a 2020-as év legjobb pálinkáját, valamint átadják a legeredményesebb főzdének járó díjat is.
Pálinka mint jelkép
Dr. Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy a pálinka valós nemzeti érték, amely élő és egyre erősebb tradíció jelképe.
Miskolc ad otthont a Pálinka Nemzeti Tanács országos pálinkaversenyének
– A kétezres évektől elsődleges feladatunknak tartottuk, hogy a gasztronómiánkban ismert érték mérőjeként jelenhessenek meg a különféle pálinkák. Az évezred eleje óta a pálinka, törkölypálinka csak egészséges gyümölcsből készülhet a gondos lepárlás, pihentetés, majd az érlelés meghatározott ütemben történik. A pálinka előállítására vonatkozó szabályokat maguk a pálinkafőzdék szorgalmazták. Hazánk több mint száz pálinkafőzdéjének közös jellemzője a minőség iránti elkötelezettség. De azt látjuk, hogy ez az ágazat csak úgy lehet sikeres, ha kormányzati szándék és támogatás áll mögötte. Ezért a Vidékfejlesztési program keretén belül, az élelmiszeriparra irányuló támogatásból több mint hatmilliárd forintot ítéltek oda közvetlenül pálinkakészítésre – mondta az agrárminiszter. Továbbá hozzátette: – Az Agrárminisztérium támogatásával működő Pálinka Nemzeti Tanács egyik kiemelt feladata, hogy a nemes pálinkák és törkölypálinkák szélesebb körével ismertesse meg a fogyasztókat. Remek alkalom erre az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny.
Kevés hiba
A tavalyi évben a feketeberkenye-pálinka lett a győztes tétel, amivel az 1 Csepp Pálinka Kft. nevezett, nem mellesleg a legjobb főzdének járó díjat is ők vihették haza. Dömötör Zsolt, a kft. egyik tulajdonosa és pálinkamestere elmondta, hogy kereskedelmi pálinkával 2013 óta foglalkoznak, bírálóként négy éve veszt részt a versenyeken.
– Egy nap körülbelül 40-50 pálinkát bírálunk. Csekély mennyiséget fogyasztunk egy-egy tételből, illetve van, aki ízlelgetés után ki is köpi az italt. A bírálás inkább agyilag fárasztó, nagyon sokat kell gondolkodni a termékek sajátosságain. Nem tudjuk le annyival, hogy ez nekem tetszik, hanem meg kell állapítani az ízjegyeket, a fajtára jellemző karaktereket, kiérezni a hibákat, bár ilyen szinten az meglehetősen kevésszer fordul elő, mivel kereskedelmi tételekről van szó. Az idei évben is több fajtát neveztünk, viszont a szervezők figyelnek arra, a pálinka ne kerülhessen készítője bírálása alá.
(A borítóképen: Bírálják a nevezett tételeket)