2020.10.20. 14:30
Az újra felfedezett gyömbér
Régen hazánkban is az egyik leggyakrabban használt fűszer volt.
Forrás: Stock
A gyömbérgyökeret legalább 5000 éve használják főzéshez és gyógyításhoz Indiában és Kínában, de pontosan nem tudni, mikor találkozott vele először az emberiség, sőt a pontos eredetét sem tudják meghatározni. Annyi bizonyos, hogy több mint 3000 éve termesztik Délkelet-Ázsia trópusain. A gyömbér már az ókori római Apicius receptjeiben is rendszeresen szerepelt a sáfrány és a bors mellett. A Római Birodalom bukása után hosszú időre eltűnt, majd a középkorban jelent meg újra, hogy ezután ismét nyoma vesszen.
Régóta használják
A legrégebbi magyar szakácskönyvek receptjeinek nagy része is tartalmazott gyömbért, majd az 1600-as végére hazánkból is eltűnt.
Ezután Európában legerősebben Angliában tartotta magát, ott elsősorban az édességek, például a már középkorban is készített mézeskalácsok nélkülözhetetlen hozzávalója mind a mai napig.
Egy esős őszi délutánon nincs is jobb édesség a tea mellé, mint egy finom gyömbéres keksz.
Angol gyömbéres keksz
Hozzávalók
22,5 dkg liszt
22,5 dkg cukor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt gyömbér
12,5 dkg vaj
1 kis tojás
1 kávéskanál méz sűrűségű cukorszirup vagy akár méz
Elkészítés
Első lépésként egy mély keverőtálba tesszük a meghatározott mennyiségű átszitált lisztet, a cukrot, a fahéjat és az őrölt gyömbért, és egy fakanállal óvatosan egyenletesre keverjük az alapanyagot. Ezután belemorzsoljuk a vajat úgy, hogy az állaga a kenyérmorzsára hasonlítson. Egy másik tálban a tojást felverjük a cukorsziruppal, majd robotgéppel lassan hozzákeverjük az anyagot a lisztes tésztakeverékhez. Ha minden jól sikerült, ennek köszönhetően egy kimondottan kemény tészta lesz az eredmény, amelyből aztán kis golyókat készítünk. Ezeket elhelyezzük egymástól legalább 15 centire a sütőpapírral kibélelt tepsiben. 170 fokos sütőben 15–20 percig világosbarnára sül a keksz, közben teljesen szétterül, és kerek vagy ovális, lapos formája lesz. Ügyelnünk kell arra, hogy amikor kivesszük a sütőből, még puha legyen, ugyanis megkeményedni akkor fog, amikor kihűl.
(A borítóképen: Csodaszer)