2020.10.12. 07:30
Facsarjunk és préseljünk
A frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek jótékony hatással vannak szervezetünkre.
Forrás: Shutterstock/illusztráció
A zöldségeket, gyümölcsöket számtalan módon fogyaszthatjuk, az év bármely szakában. Az elkövetkezendőkben a préselt változatok kerülnek reflektorfénybe, hiszen a gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztásával megszabadulhatunk a felgyülemlett salakanyagoktól, fogyasztásukkal sok vitamint és sejtvédő anyagot juttathatunk be szervezetünkbe.
Fontos tudnivalók
Azonban a levek hatékonyságának maximumát akkor érhetjük el, ha friss alapanyagokkal dolgozunk. A dobozos, üveges lé biológiai értéke egy napon sem említhető a friss préseléssel. Az értékes enzimek, vitaminok egy nagyobb része már a lé kinyerését követő harminc-negyven percben lebomlik. Fogyasztását préselés után, lassú tempóban, nyállal jól összekeverve, étkezés előtt vagy két étkezés között javasolt. Aki nem léböjtöt tart, ne szűrje át a zöldség- és gyümölcslevet, hiszen az értékes alkotóelemek szűrés során is elveszhetnek. A gyümölcslé előállításának két népszerű eszköze van, ez nem más, mint a gyümölcscentrifuga, illetve a gyümölcsprés. Kutatási eredmények igazolják, hogy a centrifugázás közben, gyors fordulatszáma miatt a zöldségekben, gyümölcsökben található enzimek és vitaminok nagy része tönkremegy. Ezért a préseléssel kinyert lé sokkal hatásosabbnak bizonyul. Narancslé esetében üveg- vagy porcelánfacsarót alkalmazzunk, elektromos párja nyomóhatást fejt ki a héjra, emiatt az aromás savak, a felületeken lévő vegyszerek is belekerülhetnek az egyébként egészséges lébe.
Multivitamin-ital
Hozzávalók (fél literhez):
1 kg sárgarépa
3 alma
2 őszibarack
2 narancs
2 citrom
2 evőkanál méz
Elkészítés:
A sárgarépát kis karikákra vágjuk fel tisztítás után. Az almát, az őszibarackot szintén hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, daraboljuk, majd rakjuk egy edénybe, annyi vízzel felöntve, ami ellepi, és kis lángon 20 percig főzzük. Ha megfőtt, arra alkalmas eszközzel pürésítsük, majd ha elérte a kívánt hőfokot, ízesítsük mézzel, facsarjunk hozzá citrom- és narancslevet, ha pedig túl sűrű, hígíthatjuk vízzel a végeredményt. A gyümölcslét tároljuk hűvös helyen, jól zárható üvegben. Elfogyasztását mindenképp javasolják néhány napon belül. Ami pedig a zöldségleveket illeti, bár első kóstolásra talán nem annyira finomak, mint gyümölcsös társaik, mégis legalább annyira egészségesek.
Piroska
Hozzávalók:
2-3 db sárgarépa
3-4 db paradicsom
2 db piros pritamin paprika
A délutáni fáradság remek felfrissítője ez az ital. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, ráadásul a paprika oldja a stresszt.
Bíborban az erő
Hozzávalók:
3-4 friss cékla
2-3 sárgarépa
friss koriander
A cékla gyulladáscsökkentő, méregtelenítő és antioxidáns hatású, emellett jó kalcium-, kálium-, mangán- és vasforrás. A koriandert emésztési panaszok enyhítésére is alkalmazzák.
(A borítóképen: A turmixgép a gyümölcslékészítés fontos eszköze)