2020.11.15. 11:00
Egyszerű, laktató ételek a pásztorok konyhájából
A pásztorok a legegyszerűbb hozzávalókból is laktató, finom egytálételeket tudtak készíteni.
Forrás: ÉM
A bográcsozás, szabadtéri sütés-főzés az egyik legjobb közösségformáló erő, ami idős társaságok számára is ideális elfoglaltság. A mezőcsáti Lila Akác Nyugdíjas Klub tagjai az adott évszakokhoz és az ünnepekhez kötődően, rendszeresen részt vesznek disznóöléseken, készítenek kocsonyát, illetve pásztorételeket. Ezek a fogások kiválóan alkalmasak arra, hogy kerti eszközök segítségével, akár sokfős társaságot is jól lakassanak a szabad ég alatt, egy-egy évforduló alkalmával és a régmúlt időket felidézzék. Pénzes Jánosnak, a nyugdíjas klub vezetőjének elmondása szerint a helyi szépkorúak a hagyományőrzést kiemelt feladatuknak tekinti, amely így a gasztronómián keresztül is megvalósul ősi receptek felelevenítésével, csereberélésével, vagy továbbadásával a fiatalabb generáció tagjai felé. A település rendezvényei – például a Csáti Kavalkád, illetve a Mezőcsáti Lovasnapok – kapcsán szerveződő főzéseket gyakran Gere Lajosné klubtag koordinálja, aki velünk is megosztotta a térségre jellemző egyik helyi pásztorspecialitás, a slambuc, vagy öreglebbencs elkészítésének fortélyait.
Praktikus és kiadós
A Borsodi-Mezőség múltja, amelynek Mezőcsát is része, a pásztorhagyományokig nyúlik vissza. A Magyar Néprajzi Lexikon összefoglalója szerint a pásztorok étkezési szokásai a munkájukhoz alkalmazkodott. Jellemző volt a napi kétszeri, kiadós, egyszerűen megfőzhető egytál meleg étel fogyasztása. Ezt rendszerint férfiak készítettek bográcsban, nyílt tűzön a nyájőrző közösség számára. Asszonyaiktól hazulról és munkáltatóiktól bérkiegészítésként tartós élelmiszereket kaptak: kenyeret, száraztésztát, kölest, kukoricát, túrót, szalonnát és sót. Ezt pótolták ki a sérülés miatt elpusztult állatok húsával és más tejtermékekkel, amit maguk állítottak elő, illetve gyűjtögetés során szerzett madártojásokkal és vadon termő növényekkel.
Slambuc
Hozzávalók: 4 főre
3 tojás
30 dkg liszt
60 dkg burgonya
30 dkg füstölt szalonna
2 vöröshagyma
1,5 evőkanál só
1 púpozott evőkanál pirospaprika
bors ízlés szerint
Elkészítés:
A lebbencstészta nagyon egyszerűen a tojás, a liszt és egy leheletnyi só keverékéből készül. A masszát vékonyra elnyújtjuk és megvárjuk, amíg megszárad. Ez általában egy teljes napot vesz igénybe. A tésztát másnap lehet felszeletelni és érdemes szalonnazsírban megpirítani, mert az jobb ízt ad neki. Magát a szalonnát pedig kockákra szeljük, megsózzuk, megborsozzuk és megpaprikázzuk, majd az apróra vágott vöröshagymán megsütjük. Ezt követően tesszük bele a bográcsba a lebbencstésztát és a vékonyra vágott krumplit. Kevergetés mellett kicsit megpuhítjuk az egészet. Majd felengedjük a tészta mennyiségéhez képest négyszer annyi vízzel, 30 deka tészta esetén nagyjából 9 deciliterrel. Az ételt addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul benne és le nem fő róla a víz. A slambucot bizonyos házaknál savanyúsággal fogyasztják.
(A borítóképen: A pásztorételek készítése hagyomány a mezőcsáti Lila Akác Nyugdíjas Klubban)