A vakcina védelem

2021.05.20. 13:00

A járvány komoly dolog

A jogász professzor megbízik az orvosokban, és mindenkinek ezt ajánlja.

Hegyi Erika

20200528 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A Miskolci Egyetem a modellváltó egyetemek közé nyert besorolást, tehát magánegyetemmé válik – jelentette be sajtótájékoztató keretében Torma András, a felsőoktatási intézmény rektora. képen: Prof. Dr. Torma András rektor

Fotó: Ádám János

Torma András, a Miskolci Egyetem korábbi rektora három hete kapta meg a kínai Sinopharm-vakcina második dózisát. Amikor felhívta a háziorvosa, hogy kínai oltóanyag áll rendelkezésre, Torma András egy percig sem gondolkodott. Elfogadta a vakcinát, eszébe sem jutott, hogy válogasson.

– Most már teljes védettséget élvezek, a védettségi igazolványomat is megkaptam. Akár szórakozni is mehetnék, ha tudnék, de február elején eltörtem a lábam, és még csak bottal tudok járni – mesélte.

Teljes elszigeteltség

Azzal folytatta, hogy meglátása szerint a járvány mindnyájunkat tönkretett, nagyon sokan teljes elszigeteltségben kénytelenek élni.

– Mi is így vagyunk ezzel, még bevásárolni sem járunk, mindent házhoz rendelünk. Nagyon komolyan vesszük a járványt, hiszen a közvetlen környezetünkben haltak meg emberek koronavírus-fertőzés miatt, és az egyetemen is hallom, hogy egy-egy kollégámnak meghalt az édesapja vagy az édesanyja. A járvány nagyon komoly dolog. Ha valaki nem akarja magát beoltatni, az nagyon szomorú, és szűk látókörűségre vall. Mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy nem egyedül élünk a világban, hanem társadalomban, közösségben. Mindegy, hogy ez a közösség a család, egy település, egy ország vagy Európa, mert a járvány nem nézi a határokat. Ha pedig az Egészségügyi Világszervezet azt mondja, hogy világjárvány van, akkor az valóban az. Ezt nem szabad kétségbe vonni. A járványtól Magyarország sem tudja elszigetelni magát, és ha a szakemberek azt mondják, hogy van mód a védekezésre, akkor azt el kell fogadni. Megbízom Merkely Béla rektortársamban. Ha állítja, hogy a vírustól csak úgy tudunk megszabadulni, ha beadatjuk magunknak a védőoltást, akkor ebben nem kételkedem – hangsúlyozta Torma András.

Mindegy, milyen

Hozzátette: teljesen egyetért azzal, hogy a vakcinának nincs politikai hovatartozása. Teljesen mindegy, hogy kínai, orosz, angol vagy amerikai, az a fontos, hogy megvédjen minket a betegségtől és a haláltól.

– Mindenkinek csak annyit kellene tennie, hogy beoltatja magát. Mert felelősek vagyunk magunkért, de embertársainkért is. Lehet, hogy én nem betegszem meg, de a vírust átadhatom másoknak, akik viszont súlyos állapotba kerülhetnek – fogalmazott Torma András.

(A borítóképen: Torma András egy egyetemi rendezvényen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában