2021.08.28. 18:00
Nagy siker a sztrapacska
A rendezvények sikere a helyiek összefogásán alapul.
Fotó: Bódisz Attila
Úgy tűnik, Háromhután bármilyen rendezvényt szerveznek, az mindig nagy sikert arat.
A napokban megrendezett sztrapacskanapon is csaknem kitehette a megtelt táblát a zempléni hegyek ölelésében megbúvó, alig százharminc állandó lakosú kistelepülés, olyan sokan érkeztek az eseményre. A júliusi, hagyományos Anna-napi rendezvényükre szintén rengetegen voltak kíváncsiak.
A mostani program apropóját egy helyi sajátosság, a túrós és a káposztás sztrapacska adta. Ebből több mint négyszáz adagot főztek a helyi asszonyok, amelyet a résztvevők meg is kóstolhattak. A regisztrációs jegy mellé egy olyan receptet is mellékeltek, amely alapján otthon is bárki elkészítheti a háromhutai sztrapacskát.
Közös pályázat
Verbovszki Károly polgármester az Északnak nyilatkozva elmondta: a rendezvényt testvértelepülésükkel, a szlovákiai Perénnyel közösen beadott, határon átnyúló pályázat tette lehetővé, amely segítségével egymás gasztronómiai különlegességeit ismerhetik meg, népszerűsíthetik. Ennek keretében összesen négy rendezvényt szerveztek, Háromhután a most bemutatott sztrapacska mellett egy korábbi alkalommal a vadételekből tartottak kóstolót.
A zempléni kistelepülésnek ugyancsak ebből a pályázati forrásból sikerült beszereznie két kemencét, amelyekkel már augusztus 21-én az új kenyeret is sütötték. Emellett sátorpavilonokat, grillsütőket, üstöket és füstölőt is vásároltak, amelyek nagy segítségükre lesznek a későbbi rendezvények lebonyolításában – magyarázta a polgármester.
A közmunkaprogramban egy 200 ember befogadására alkalmas csűrt is építenek, amely terveik szerint jövőre készül el. Hozzátette: településükön igen komoly az idegenforgalom. Körülbelül harminc vendégház, tizenöt üdülő és egy magas nívójú szálloda is üzemel.
Verbovszki Károly arra is kitért, hogy nem lennének ennyire sikeresek a rendezvényeik a település lakóinak példás összefogása nélkül. Bár Háromhután nagy számban élnek idős emberek, a sztrapacskanap sikeres lebonyolításához például még egy 85 esztendős asszony is hozzájárult – mondta. A sztrapacskához az asszonyok először lereszelik a krumplit, majd tojást és lisztet tesznek hozzá, összekeverik, kiszaggatják és forró vízben kifőzik. Létezik belőle savanyú káposztás, túrós és szalonnatepertős, de van, amikor vadpörkölthöz vagy marhapörkölthöz tálalják. A sztrapacskát mind mai napig gyakran készítik családtagjaiknak vagy vendégeiknek a háromhutaiak, az étel elkészítéséhez körülbelül fél óra szükséges – mondta el lapunknak az ételt készítő asszonyok egyike, Juhász Andrásné.
A rendezvényen fellépett a sárospataki 8-kor Színház, valamint Kovács Nóri énekesnő és együttese.
(A borítóképen: Készül a háromhutai túrós és káposztás sztrapacska)