Sok betegség kiszűrhető

2022.02.27. 13:00

Egész jól viselik a vérvételt a kiskedvencek

Rendszeres vérvizsgálattal akár évekkel meghosszabbítható kedvencünk élete.

Detzky Anna

Különösen igaz ez akkor, hogyha mentett kedvencről van szó. Ugyanakkor a rendszeres állatorvosi kontrollal nagyon sok betegség kiszűrhető. Egy olvasónk azzal kapcsolatban érdeklődött állatorvos szakértőnknél, hogy milyen nagyobb problémák előzhetők meg laborvizsgálattal, miért fontos ez.

 

Időseknél évente végzik 

 

– A rendelőbe beérkezéskor az első a fizikális vizsgálat, amit minden esetben elvégzünk. A többit kiegészítő vizsgálatoknak nevezzük. Ezek közé tartozik a vérvétel, a röntgen, a vizelet- és az ultrahangvizsgálat – sorolta dr. Pál Petra kórházi állatorvos. – Előrehaladottabb fázisú betegségeknél pedig CT- vagy MR-vizsgálatot szoktunk még elrendelni. Egy jó általános állapotú, panaszmentes kedvencnél ami leggyakrabban szóba jön, az a vérvizsgálat. Ezt általában először ivartalanítás előtt végezzük el. Öt év alatti állatoknál két-három, idősebb korban akár évente ajánlott. Hét év felett pedig egyénileg, az adott probléma alapján beszélünk meg kontrollidőpontokat. A vérvizsgálat hematológiai részében a vörös- és fehérvérsejtszámokat nézzük. A biokémiai részében pedig máj-, vese- és hasnyálmirigy-paramétereket, illetve szükség szerint az elektrolitokat figyeljük. Mindezt a legtöbb rendelőben helyben is el tudják végezni.

 

Éhgyomorral kell jönni

 

A gazdi külön kérésre bent maradhat a rendelőben a vizsgálat alatt, de ez általában nem előnyös.

 

– Vérből vizsgálható például a kullancsfertőzöttség, időskorú kedvencnél pedig a vesebetegség. Utóbbi cicáknál és kutyáknál is viszonylag gyakran előfordul. Viszont nagyon későn jelentkeznek a tünetek, amelyek az elején nehezen vehetők észre, különösen egy kint tartott háziállatnál. Ugyanez vonatkozik a májbetegségekre, ahol általában egyéb kiegészítő vizsgálatokra is szükség lehet a vérvétel mellett. A cukorbetegség és a szívférgesség előszűrése is rendkívül fontos. A vérparazita-szűrést azonban külön kell kérni, mert az nem része a rutinvizsgálatnak. A vérvétel 10-15 percig tart, amire éhgyomorral kell érkezni 12 órás koplalás után, de inni szabad. A legtöbb állatból mindenféle bódítás nélkül tudunk vért venni. Általában elvesszük az izguló gazditól a négylábú pácienst, mert akkor jobban viselkedik – számolt be az állatorvos.

 

Várjuk leveleiket!

 

Lapunk Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos, dr. Pál Petra kórházi állatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk.

 

(A borítóképen: Kiskutyát kezel a Miskolci Állatkórházban dr. Pál Petra. Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában