Környezetvédelem

2023.06.05. 14:38

A diákok a Föld megóvásáért fogtak össze

A Nemzetközi Erasmus + stratégiai együttműködési projekt végéhez ért.

PGY

Rivasz-Tóth Kinga igazgató-helyettes a projekt vezetője mutatta be a folyamatot

Fotó: Pap Gyula

Lengyel, spanyol, litván és portugál partneriskolák diákjai és tanárai vettek részt a SAVE NOT WASTE környezetvédelmi tematikájú projektben amelyben a diákok megismerkedtek az egyes országok víz-, erdő, hulladékgazdálkodásával és azon dolgoznak, hogy a fenntartható fejlődés és tudatos környezetvédelem jegyében alakítsák a saját iskolájuk és szűkebb környezetük életét is.

Sikeres együttműködés

A projektzáró sajtókonferencián a miskolci Jezsuita Gimnáziumban hétfőn Holtzinger Ferenc az iskola igazgatója köszöntötte a résztvevőket, Rivasz-Tóth Kinga igazgató-helyettes a projekt vezetője mutatta be a folyamatot.

– A projektcélkitűzései azt a komoly elkötelezettségünket tükrözik, hogy tegyünk valamit a Föld kizsákmányolása negatív spiráljának megváltoztatása érdekében. Úgy érezzük, hogy mi szeretnénk megosztani diákjainkkal a Föld tulajdonjogát. Meggyőződésünk, hogy az oktatás lehet a leghatékonyabb eszköz pozitívan befolyásolja a fiatal generáció hozzáállását – fejtette ki a program vezetője. – A projekt segítségével apró, de praktikus lépéseket kívánunk végrehajtani a csökkentés érdekében. hogy zöld gondolkodást hozzunk létre mind a tanulók egyéni, mind pedig az iskolák szintjén. A projekt 6 résztvevő iskolák, amelyek hat különböző nemzetet képviselnek nyugatról keletre északról délre, a színes tagságnak köszönhetően Európa számos iskolájához eljuthat. 

A projektcsapat tagja Marco de Canaveses P, Tudela Sp, Hamburg D, Miskolc Hu, Krakow Pl, Kaunas Lt. A „SAVENOTWASTE” projekt szélesebb célcsoportot kíván elérni, nemcsak a résztvevő diákok bevonásával az eTwinning tevékenységeken keresztül, mi több, a családjuk bevonásával is. 

– Terveink szerint ezt különböző közösségi oldalak alkalmazásával hajtjuk végre melyek népszerűek a különböző generációk körében. A projekt eredménye egy könnyen használható eszközkészlet létrehozása a fiatalok és családjaik számára amely gyakorlati ötletekből áll, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy környezetbarát otthonuk legyen – fejtette ki.

Médiabefolyás

Ezenkívül a projekt másik célja az, hogy a a résztvevő iskolák médiabefolyásolókká válnak, akik népszerűsíthetik a zöld iskola fogalmát. Online hirdetéseket, plakátokat, közösségi oldalakat használnak média kihívások és podcast-tudósításokat a cél elérése érdekében. A projekt elméleti fogalmak megértéséből áll, hogy mit jelent a hulladék, hogyan keletkezik hulladék, és milyen tevékenységeket kell tenni a csökkentés érdekében. A tevékenységek magukban foglalják a kirándulásokat is, hogy felhívják a figyelmet a hulladéktermelés tragikus következményeire, hogy szembenézzenek a diákok környezetszennyezés hatásával. A mobilitások során zéró hulladékkampányok, poszterek közvetítése és kézműves foglalkozások lesznek. Környezetbarát tisztítószerek, kozmetikumok készítése, műhelyek arról, hogyan lehet új életet adni a régi tárgyaknak, cserélni és megosztani. 

A nem formális tanítási és tanulási megközelítést a diákok aktív bevonására használják. A projekt sokszínű céljainak megvalósítása érdekében kreatív és gyakorlati természettudományos tanítási módszereket alkalmaznak, amelyek közelebb hozhatják a tudományokat a diákokhoz, és segíthetnek megérteni őket mindennapi életükhöz kapcsolódnak. A létrehozott anyagok, beleértve a módszertani gyűjteményt, hasznos eszközök a terjesztéshez is, így mi hozzáférést biztosít a helyi iskolákhoz is. A projekt indikátorrendszere megalapozott, mérhető. A terjesztés már része a projekt munkatervének és közzétesszük a projekt összes eredményét az oktatási intézmények számára. 

– A projekt másik érdeme, hogy felhasználja a helyi szakértelmet és az egyes iskolák és régióik sajátosságait mobilitások és a fogadó iskolák által szervezett workshopok által. Az irányítási folyamat tükrözi a kölcsönös együttműködést is, ahol mindegyik a résztvevőnek saját felelőssége van, és ahol mindenki saját tehetségével és elkötelezettségével járul hozzá a projekt sikeréhez. A projekt valódi választ ad a környezetszennyezés elleni fellépésre. Ráadásul ennek eredményeként a projekt a résztvevőket hasznos ismeretekkel és gyakorlati ötletekkel látja el a hulladékmentes mozgásról, és a közösségi média használatára támaszkodik terjeszteni azt az alapvető üzenetet, hogy többet spórolunk és kevesebbet pazarolunk – összegezte a projektvezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában