Kánikula

2023.07.17. 17:30

Van egy jó hírünk a hőségtől szenvedőknek (fotók)

A hétfő a legmelegebb nap a héten – mondta a meteorológus. Bízhatunk tehát a hőség enyhülésében. A mentők statisztikája azt mutatja, az utóbbi időben megemelkedett a riasztások száma.

Boon.hu

jólesik a hősítő fagyi

Fotó: Ádám János

A melegebb időjárást kedvelők talán tavaly ősz óta várják, hogy végre jó idő legyen és ne fázzanak. Aztán mire elérkezik a valódi, szó szerint gatyaszaggató hőség, abban nincs köszönet, hiszen szervezetünk nincs ehhez hozzászokva. Az utóbbi napokban ugyan nem esett sokat, de szinte egész nap felhős volt az ég fölöttünk. Ebben a hőségben a csapadék pedig csak párát jelent, ami fokozza melegérzetünket.

Folyadékpótlás 

Poncsák Csaba háziorvos szerint testileg nem lehet felkészülni erre a nagy melegre. Csak tudatos döntések sora előzhet meg egy rosszullétet, amit a hőség okoz. "Mindenhova vigyünk magunkkal sok folyadékot, próbáljunk meg árnyékban lenni egész nap vagy sapkát venni, hogy ne kapjunk napszúrást. Ilyenkor a rendszeresen sportolóknak is számítaniuk kell arra, hogy kevesebbet bírnak majd. Akik autót vezetnek, fokozottan figyeljenek a forgalmi helyzetekre, hiszen a koncentrációs képességet is befolyásolja a testnek már nem komfortos hőmérséklet – mondta, majd hozzátette, különösen figyeljenek magukra azok, akik krónikus betegségben szenvednek. – A cukorbetegek cukorszintje ingadozhat, a vérnyomásváltozás ilyenkor megszokott tünet, de a probléma orvosolható, ha felkeressük doktorunkat, hogy módosítsa a gyógyszeradagunkat a hőség idejére. Akit fejfájás, rosszullét, esetleg hányinger kínoz, az joggal feltételezheti, hogy napszúrást kapott..."

Sűrűbb lett a mentősök munkája 

Leskó Diána, a miskolci mentőállomás vezetője kérdésünkre elmondta, egy átlagos napon 180-200 riasztásuk van Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, most azonban ez a szám 30-50-nel emelkedett meg. "Az elmúlt időszakban tehát bőven kétszáz feletti a feladatunk. Ilyenkor jellemző, hogy az utcán eszméletét veszti valaki - főleg idősek -, de ez a meleg a fiatal és egészséges szervezetet is megterheli. Azt szoktuk javasolni, hogy aki teheti, ne is menjen ki az utcára, hanem maradjon otthon besötétített, hűvös szobájában. Az elmúlt hetekben Miskolc főutcáján találkoztunk olyan idősekkel is, akik csak sétálni mentek ki 11 és 15 óra között, és rosszul lettek a hőségben. Persze sokan nem tehetjük meg, hogy otthon maradjunk, így érdemes számítani arra, hogy a hőségben dekoncentráltabbak vagyunk. Érezhető, hogy nő a közlekedési balesetek száma is. Nyáron sokkal többen bicikliznek, motoroznak, sőt, megjelentek a rollerek is az utóbbi időben. Az erdősebb helyekre kirándulók bőven találkozhatnak kétkerekűekkel. A közlekedőket arra kérjük, hogy figyeljenek egymásra. A járókelők pedig legjobb, ha ügyintézés közben beiktatják egy-egy klímás helyiség vagy párakapu felkeresését amellett, hogy folyadék mindig legyen náluk – sorolta a hűtési lehetőségeket a szakember, aki kiemelte, ha valaki tó mellett szeretne szabad strandolni, inkább engedélyezett, kijelölt fürdőhelyet válasszon, társaságban menjen oda, hogy tudjanak segíteni egymásnak. A vízparton is a legfontosabb a folyamatos folyadékfogyasztás, valamint a tűző napsugárzás elleni védelem.

Jön az enyhülés 

Hétfő délelőtt 11 óra körül még 30 Celsius-fok körül volt a hőmérséklet. Akkor beszéltünk Kovács Attilával, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusával. "Délutánra még emelkedni fog ez a hőmérséklet, 3-5 fokot. (Így is lett - a szerk.) A megye déli részén, Mezőcsát és Ároktő környékén lesz a legmelegebb, 35 Celsius-fok. Aggteleken és Jósvafőn ez a hőmérséklet „csak” a 32-33-at éri el. Este akár heves zivatart is hozhat egy hidegfront, ami észak felől súrol majd minket. Ennek lesz következménye, hogy holnap feltámad az észak-nyugati szél és körülbelül 2 fokkal mérséklődik a hőség – mondta a szakember, aki hozzátette, biztató, hogy a hét legmelegebb napja ma van.

Buszon, villamoson 

Az MVK Zrt.-nél az autóbuszvezetők és villamoskocsi vezetők munkájuk során formaruhát viselnek. Ezt Gadnai-Bodnár Éva, a cég operatív igazgatója mondta el lapunknak. "Részükre a nyár folyamán könnyített viseletet tesz lehetővé társaságunk, ami azt jelenti, hogy hosszú nadrág és ing helyett bermudanadrágot és teniszinget viselhetnek. Minden járművezetőnknek, valamint jegyellenőreinknek hideg szódát biztosítunk valamennyi végállomáson. Ezen felül a jegyellenőrök több alkalommal pihenhetnek ugyanitt – mondta, majd hozzátette, a járműveik jelentős része légkondicionált. – A sofőrök lehetőség szerint ilyenkor korábban indítják be a buszokat, mint egyébként, hogy a jármű megfelelően lehűljön. Természetesen befolyásolja a hűtőberendezés hatékonyságát a lehúzott ablak, illetve az is, ha túl rövidek a távok a megállók között, ahol, ugye, kinyílnak az ajtók. Ettől lehetséges, hogy az utasok nem érzik megfelelőnek a hőmérsékletet, de nincs elégedetlenség, főleg az új típusú járműveken..."

Így védekeznek a meleg ellen 

Egy, a buszmegállóban ácsorgó hölgy azt mondta, legjobb ilyenkor lengén öltözködni. "Fontos még, hogy hozzak magammal vizet. Most éppen vásárolni voltam, mert szabadságon vagyok" – mondta, majd hozzátette, egy könyvelő irodában dolgozik, ahol könnyű elviselni a hőséget, hiszen a helyiség klimatizált. 

A főutca egyik padján pihenő Bukta János is csak elviseli a meleget. Szerinte természetes, hogy ilyenkor hőség van. "Nyár van, mit lehet tenni? Már nyugdíjas vagyok, de tv-műszerészként sokat mentem terepre, így megszoktam már, hogy találkozom a nyári meleggel. Hiszek a meteorológusoknak, hogy két-három hét múlva enyhülés lesz" – mondta. 

Barnoth István sörözéssel védekezik a meleg ellen, hiszen nem dolgozik. Krajnyák Zoltán szintén otthon van: négyszáz négyzetméteren locsolja a kertjét először reggel 6-tól délelőtt fél 9-ig, majd este 8-tól újra. Azt mondja, garantált tüdőgyulladás, ha közben saját testére is locsol hideg vizet. Kaulics-Nagy Zsófi zenészként várja az évad kezdetét, addig azonban nyaral és esküvőkön lép fel.  

Juhász Kata sporttáborban felügyelő tanár. "Ez az egyik legjobb munka a hőségben. A miskolctapolcai strandon vagyunk éppen a gyerekekkel. Bizony nekem is be kell mennem a vízbe, hiszen vigyáznom kell rájuk" – mondta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában