boon.hu video

2023.10.03. 16:58

Kutyás érzékenyítő foglalkozás a Zsolcai Kapui Oviban - fotókkal, videóval!

Királylány és Gotti, a két kutya segítségével tanultak és játszottak a gyerekek kedd délelőtt a MIÓVI Zsolcai Kapui Tagóvodájában. A négy alkalomból álló sorozat első állomásán azt tanulták meg a kicsik, hogy hogyan kezdődik a kapcsolatfelvétel az állattal és mire kell figyelni, ha kutya van a környezetükbe.

Póczos Nikolett

Fotó: Bujdos Tibor

Pacsi és bemutatkozás, ez volt az első interakció a kutyák és gyerekek között kedd délelőtti foglalkozáson az MIÓVI Zsolcai Kapui Tagóvodájának udvarán. Krajecz Enikő habilitációs kutyakiképző és gyógytornász elmondta „a négy alkalom alatt majd szó lesz állatvédelemről, hogy hogyan kell az állatokkal bánni, mit szabad és mit nem egy állattal csinálni, mi az amit eltűr az állat és mi az ami túlzás már. 

„A mi kutyáink teljesen a végletekben tudnak mozogni, tehát akár még azt is elviselik, ha meghúzzák a fülét vagy farkát” - mondta. Majd hozzátette, „ én 12 éve foglalkozom állat asszisztált foglalkozásokkal és abszolút az a meglátásom, hogy a nagyon aktív és mindig ingert kereső gyermekek esetében nyugalmat tud biztosítani az állat. Akik eddig kicsit visszahúzódóbbak voltak és nem szívesen vesznek részt egy-egy ilyen foglalkozáson, azok pedig egy idő után bevonhatóvá válnak a foglalkozásokba, önmaguktól is, akár”- osztotta meg tapasztalatait a szakember. 

Bátorságpróba is volt

„A köszönés után karikába ugorva majd bójákat kerülve kellett jutalomfalatot elszállítani egy kanálban az állathoz, ami nagy koncentrációt igényelt a gyerekek részéről. Ez egy nehéz feladat”– hangsúlyozta Krajecz Enikő habilitációs kutyakiképző és gyógytornász. Majd egy bátorságpróba következett, ahol a gyerekek hanyatt fekve megmondhatták melyik testrészükre helyezzük a jutalom falatot és a kutya onnan vette el azt, testközelbe kerülve egymással, majd lezárásként elköszöntek egy érintéssel az állatoktól” – ismertette a gyermekekre szabott foglalkozás programelemeit a kutyakiképző. Majd elmondta, „kettő kutyával érkeztünk, egy modival és egy uszkárral, mindkét kutya alkalmas minden szempontból egy ilyen foglalkozásra, amely egy ismerkedős alkalmon lesz.”

Jobban szocializálódnak

Kristófné Beregi Boglárka a MIÓVI Zsolcai Kapui Tagóvodájának tagintézmény vezetője a helyszínen elmondta, hogy 

azért jött létre ez a foglalkozás, hogy a hátrányos helyzetű gyermekeket próbáljuk beintegrálni a társadalomba és egy ilyen érzékenyítő foglalkozás kiváló alkalom erre, hogy a kutyák segítségével jobban szocializálódjanak

- hangsúlyozta. Majd hozzátette, „ez a foglalkozás lenyugtatja őket, jobban tudnak figyelni egymásra, a nagy mozgásokban és a finom motorikában, az értelmi képességek fejlesztésében is nagyon nagy szerepe van a kutyáknak”. 

Az intézménybe összesen 34 gyermek jár, közülük jelenleg majdnem húszan vettek részt a foglakozáson, akiknek a kutyák segítségével változatos programokat tudnak szervezni. A tagintézmény-vezetője azt is elmondta, ez egy négy állomásos programsorozat első foglakozása volt, hiszen az intézmény ehhez kapott segítséget. Ezek a gyerekek olyan körülmények között élnek, hogy a szülők nem tudnák a számukra finanszírozni ezeket az élményszerző és fejlesztő programokat – emelte ki Kristófné Beregi Boglárka.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában