2024.06.11. 17:32
A levendula reneszánsza: mire használhatjuk a lila csodát?
Az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak a „Szedd magad” kezdeményezések, vármegyénkben több helyen szedhetünk levendulát.
A levendulamező illata csodálatos, akármennyit szedhet most Monokon
Fotó: MW
A levendula egy igazán sokoldalú és értékes növény, amelyet az egészségmegőrzés és a háztartás számos területén hasznosíthatunk. Legyen szó teáról, illóolajról vagy kozmetikai készítményekről, a levendula minden formában értékes kiegészítője lehet mindennapi életünknek – ismertette a boon.hu-val Pászk Norbert gyógynövény-szakértő.
Levendulafajták
A levendula két fő változata a közönséges levendula, amelyet orvosi vagy francia levendulaként is ismerhetünk, illetve az angol levendula. Magyarországon a francia levendula a gyakoribb, melyet az 1920-as években hoztak be Franciaországból a Tihanyi-félsziget betelepítése céljából – ismertette Pászk Norbert a levendula fajtáit.
Nyugtató, altató, idegerősítő
Elmondta, hogy a növény, hasonlóan a citromfűhöz, nyugtató, altató és idegerősítő hatású, bár erős hatása és karakteres íze miatt belsőleg ritkábban alkalmazzák önmagában. Gyakrabban találkozhatunk vele teakeverékekben, miket akár magunk is elkészíthetünk.
A levendula tea egyszerűen elkészíthető: 2,5 deciliter forrásban lévő vizet öntsünk egy evőkanál levendulára, fedjük le, hagyjuk ázni 15 percig, majd szűrjük le. Ezt a teát kúraszerűen fogyaszthatjuk.
Jellegzetes illata sokoldalú felhasználását teszi lehetővé
A levendulát számos formában használhatjuk otthonunkban. Erős illata miatt molyűzőként is működik, így ruhásszekrényekben gyakran találkozhatunk vele. Nyugtató hatása miatt pedig alvópárnákba töltik vagy illóolajként alkalmazzák, például párnára csepegtetve külsőleg. Olajos és alkoholos kivonatai is népszerűek, melyeket fejfájás csillapítására és csípések kezelésére használnak – ismertette a szakértő.
Nem csak a kozmetikumokban
Manapság a levendula számos készítményben megtalálható. A kozmetikai iparban nagy mennyiségben alkalmazzák, hiszen bőrápoló és nyugtató hatása közismert. Készítenek belőle szappant, folyékony kozmetikumokat, parfümöt. Ételekben sem szokatlan ma már: fagylaltot, desszerteket, ivólevet, szörpöt, lekvárt, sőt, még sajtot is kaphatunk levendula ízesítéssel.
Megkérdeztük olvasóinkat, hogy szoktak-e levendulából ételt készíteni, és a válaszokból kiderült, hogy sokan használják és szeretik ezt az ízvilágot, a karamellás-, valamint a csokis levendulafagyi és a levendulás keksz olvasóink kedvencei. Van, aki elzárkózik a fogyasztásától: „Nem igazán jó abból semmi, inkább virág az, mint fagyi, lekvár vagy szörp” – fejtette ki véleményét egy férfi olvasó.
Levendula történelem
A levendula nemcsak napjainkban, hanem az ókortól nagy becsben tartott növény. Pestis és tífusz ellen hatásosnak vélték, és a pestisdoktorok is levendulát tettek madárcsőrös álarcukba néhány másik növénnyel együtt. Csuklóra kötve hordták kis csokorban, és fürdőt is készítettek belőle a pestis elkerülése érdekében.
Nem mindenki alkalmazhatja
Pászk Norbert fontosnak tartotta megjegyezni, hogy áldott állapotban lévőknek nem ajánlott a levendula fogyasztása, mivel spontán vetélést idézhet elő.
Több helyen is szedhetünk egyébként levendulát, a szedd magad.hu oldal vármegyénkben két helyszínt kínál, de a facebookon is rövid keresgélés után könnyen találunk levendulát kínáló helyszíneket.
Levendulaszedés Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.
- Levendula Virágoskert - Vadna: június 8-ától, amíg a virágzás tart.
- Sajóbábonyi Levendulakert: június 15-én.
- Levendula Sziget - Tiszalúc: június 15-én és 16-án.
- Éva Levendulái a Bükk szívéből - Répáshuta: június 15-étől.
- Liszkai Levendulás - Tokaj: június 22-én és 23-án.