Dietetika

2024.07.30. 14:00

Ezt együk és igyuk tartós hőség idején

Nagyon meleg napok vannak mögöttünk és az időjárás-előrejelzés szerint még előttünk is. Egészségünk és jó közérzetünk érdekében érdemes odafigyelni ilyenkor arra, hogy mit eszünk és mit iszunk.

Galambos Eszter

Különösen ügyelni kell az egészséges táplálkozásra a nyári melegben

Forrás: Getty Images

Csitári Nikolett dietetikus szakember és online tanácsadó hangsúlyozza, hogy ilyenkor a legfontosabb a folyadék pótlása. Ami elsősorban fontos, hogy ne cukros italokat igyunk. Ízesíthetjük is a vizet, a citromfű és levendula, menta és lime rendkívül alkalmas erre. 

Boy finishing glass of juice
A folyadékpótlás alapvető szabály nagy melegben
Forrás: Getty Images

Fagyasztott gyümölcsöket is használhatunk. Ribizlit, szedret, málnát, epret amelyeket beleteszünk a folyadékba, így az ásványi anyagok, természetes színanyagok is kioldódnak és ez rendkívül egészséges.

Szép is legyen, ne csak finom

Léteznek már érdekes formájú jégkocka készítők. Érdemes úgy kezdeni - javasolja a szakember - hogy eleve beledobok ribizlit, málnát, lime-ot kockára vágva és felöntöm vízzel. Lefagyasztva dekorációnak is tökéletes. A gyerekeknek is kedvet csinálhatunk ezzel, hiszen így szívesebben megisszák a limonádét, vagy akár a sima vizet is. A száz százalékos gyümölcslevet is lehet ilyenkor inni de csak hígítva, harminc százalék az almalé a többit pedig vízzel felöntjük. Azt is tudni érdemes, hogy a nagy melegben a hirtelen nagy mennyiségű cukorbevitel közérzetromlást tud okozni, álmosságot és fáradtságérzetet. 

Egy napon átlagosan két és fél, három liter folyadékra van szükségünk a nagy nyári melegben, bár azért ezt ilyenkor érdemes nem, testsúly, fizikai aktivitás szempontjából személyre szabni.

Könnyen emészthető ételeket válasszunk

Nagyon fontos, hogy ilyenkor ne az egytálétel jellegű húsos, babos, ragus levesekre koncentráljunk, mert ezek hirtelen eltelítenek és így a szervezet az emésztésre fog fókuszálni és rögtön egy fáradt közérzet lesz a következménye. Sajnos bekövetkezhet ilyenkor egy rosszullét, fejfájás és ájulás is.

Nagyon kell ilyenkor az energia a testünk hűtésére és ha ezt az energiát az emésztésre fordítjuk, akkor az rosszulléthez vezethet. Egy könnyű zöldségleves, egy hideg uborkaleves, egy savanykás gyümölcsleves lehet a megoldás, de ilyenkor ne feltétlenül tejszínnel sűrítsünk, hanem érdemes vízzel hígítani, vagy vegyesen. A zöldséglevesek esetében egy pár szem burgonyát is bele lehet vágni, ami önmagában is sűrítő vagy a könnyű krémleveseknél saját anyagával is sűríthetjük az ételt. Kánikulában viszont kerüljük a zsírdús, nehezen emészthető ételeket. Egy jó példa erre, hogy sültkrumpli helyett, köretként válasszunk salátaféléket.

Fontos a gabonák fogyasztása

Az étrendünk gerincét a gabonatermékek teszik ki, tehát ezeket nagy melegben sem szabad elhagyni. Azt jó tudni, hogy például a kenyér pirítós formájában sokkal könnyebben emészthető. Arra azonban fontos figyelni, hogy a termék teljes kiőrlésű lisztből készüljön. Tapasztalhatjuk, hogy ha túl sok fehér lisztes dolgot eszünk a vércukorszint hirtelen megemelkedik aztán hirtelen leesik és ennek következtében fáradtság, enerváltság a koncentráció csökkenése figyelhető meg.

Az élvezetek csak mértékkel

Nyáron a fizikai aktivitás lecsökken és nem bírunk teljesíteni ha a szervezetünket megterheljük a cukrokkal. A szervezet küzdeni fog a meleggel, a cukor bontásával, az egyensúly visszaállításával és sajnos túlterhelődhet. Fontos, hogy a gyümölcsös, vizes alapú fagylaltokat részesítsük előnyben, szemben zsírdús és cukor dús, krémalapú fagyikkal. Azzal is lehet trükközni, hogy ha nem tölcsérbe kérjük, hanem pohárba, ezzel is tudunk kalóriát és cukrot spórolni. 

Selection of Healthy Fruit Juices
Nyári ételek, italok
Forrás: getty images

Napi két presszónak megfelelő kávé vagy tea fogyasztása még lehetséges, de ennél több nem javasolt, mert vérnyomásemelő és érösszehúzó hatása van, ami akár fejfájást is okozhat. Ez nyáron fokozottabban igaz, de hosszú távon sem ajánlott többet meginni naponta.

Lehet, hogy elszalad a ló

A dietetikus véleménye az, hogy sokszor a szabadságunk végére három, négy kilót is hízhatunk, ha nem figyelünk. 

Ennek a rossz ételválasztás is oka lehet. Egy nagyon jó példa erre, hogy egy félpanziós vagy teljes ellátást biztosító wellness hétvégén ha szeretnénk a terülj-terülj asztalkáról több mindent megkóstolni, akkor ne minden fogásból vegyünk egy teljes adagot, hanem figyeljünk arra, hogy egy teljes adag álljon több kicsi fogásból. Ezzel, illetve a fent leírt tanácsokat megfogadva elkerülhetjük, hogy nyár végén szörnyülködve álljunk a mérlegen.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában