Úti cél

2024.08.25. 08:00

Ismeri a Szent István-kilátót? (fotókkal)

A kilátóhelynél található Csermely László okleveles erdőmérnök, a Borsodi Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság volt vezérigazgatójának emléktáblája.

Boon.hu

A Szent István-kilátó, vagy kilátóhely – ki hogyan ismeri – Lillafüred egy kevésbé ismert és látogatott kilátóhelye. Inkább a Bükkben túrázók ismerik. 

Lillafüred felett, a Garadna felé vezető kisvonat alagútja és az egri országút felett található sziklakiszögellés. Gyalogosan Szent István-lápa felől, jelöletlen erdészeti úton közelíthető meg, míg túrakerékpárral, hegyi utakra tervezett gépjárművel a Lillafüredről Garadna felé vezető műútról. Innen először Jávorkút irányába kell lefordulni, majd körülbelül egy kilométer után a balra vezető murvás útra. Ezen haladva tovább körülbelül másfél kilométer után érünk el egy visszafordító kanyarhoz. Itt jól látszanak a Palotaszálló építésével, felújításával egyidős kőkorlát maradványai, és köztük egy kis csapás a sziklafal szélére. 

A kilátóhelyről rálátni Felsőhámorra, a Molnár sziklára és a Majális parkra. Ősztől tavaszig, amikor a fák lombja nem takarja, a Palotaszálló is látható a sziklák alatt, nyáron csak a torony. A kilátóhelynél található Csermely László okleveles erdőmérnök, a Borsodi Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság volt vezérigazgatójának emléktáblája. Csermely László elismert szakember volt, akinek hamvait a Szent István-tetőn, gyermekkorának kedvelt helyén szórták szét 2005-ben. Neki állít emléket a tábla, ami mellett mindig van friss virág, koszorú.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában