Közösségépítés

2024.08.29. 14:00

Közel hatszáz elsőéves élvezte a Miskolci Egyetem gólyatáborát – fotók, videó

A Miskolci Egyetem idén augusztus 25. és 29. között rendezte az elsőéves hallgatóknak a gólyatábort, vagy ahogy hagyomány szerint hívják, a bALEK7-et. Szervezőket és gólyákat is kérdeztünk a hét programjairól.

Gárdonyi Edina

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Négy napon át önfeledten, vidáman és élményekkel gazdagodva ismerkedhettek meg leendő csoport- vagy szaktársak egymással, a karokkal és magával az egyetemmel. Szerdán jártunk a gólyatáborban, amikor a sportprogramoké volt a főszerep. Voltak csapatok, amik a Magyar Honvédség feladatait végezték, voltak, amik amerikai fociztak, célba lőttek, vagy épp a cheerleadereket figyelték. Közben finomabbnál finomabb illatok szálltak a levegőben, karonként készültek ugyanis az ebédek a bográcsokban.

A gólyák megismerik egymást és a hagyományokat

A Gólyatáborban a szórakozáson túl igyekszünk a leendő hallgatókat felkészíteni az egyetemi élet nehézségeire, buktatóira és megmutatjuk, hogyan lendülhetnek túl az akadályokon. Útmutatást nyújtunk, hogy megtalálják a tanulás, a szakmai fejlődés és a diákélet közötti egyensúlyt. A tavalyi évtől központilag lettek összefogva a szervezési folyamatok, de lebonyolításában a Hallgatói Önkormányzat segédkezett

 – mondta el a hét programjainak fő célját Erdei László a Beiskolázási és Hallgatói Kapcsolatok Osztályának vezetője. Hozzátette, hogy a Miskolci Egyetem selmeci diákhagyományainak megismertetése is elsődleges, ebben a szellemben szervezik a programokat. A hallgatók megismerik a campust, felkészülnek az első oktatási hetekre.

Nem idegenként kezdik az első félévet 

Amikor elkezdődik a félév, tudni fogják, hol vannak az előadók, a szolgáltató egységek, megismerték a kollégiumi környezetet, a sportolási lehetőségeket. Megismertetjük őket azzal, hogy miből fog állni az egyetemi lét, mi a különbség a középiskolához képest. Felkészülnek a nagyobb önállóságra

 – tette hozzá Erdei László.

Majdnem hatszáz elsőéves töltötte itt a négy napot. A szervezőkkel és partnerekkel közel 900 fő vett részt a balek7-en. A gólyák nagy részét saját fürdőszobás, újabb kollégiumokban tudták elszállásolni. A hét előkészületei már májusban elkezdődtek. Az ország minden részéről és határon túlról is érkeztek az új hallgatók.

Szakmai partnerek is bekapcsolódtak a gólyahétbe

A nyolc karnak voltak külön programjai, viszont törekedtünk arra, hogy összkari programok is legyenek, mert nagyon fontosnak tartjuk, hogy a különböző karok gólyái megismerkedjenek egymással

 – mesélte Pekli Roberta, a Miskolci Hallgatói Önkormányzat kommunikációs referense. Hozzátette:

A kari specifikumokat – dékáni köszöntő, szakmai programok, csapatépítő feladatok – a karok saját hatáskörben szervezték. Volt, aki elvitte kirándulni a gólyákat, többen voltak szakmai partnereknél is. Szerdán például a Műszaki és Környezettudományi Kar gólyái bányalátogatáson vettek részt nem messze Miskolctól.

A Miskolci Egyetem tökéletes helyszín minden programnak

Erdei László kiemelte, hogy a programok többsége a campuson van, hogy a félév kezdetére minél otthonosabban mozogjanak itt az elsőévesek, illetve maximálisan megfelelő a környezet akár szakmai, akár kül- vagy beltéri szórakoztató programokhoz. Az esti zárt körű bulikat az egyetem szórakozóhelyén pedig olyan hazai előadók tették felejthetetlenné, mint Szecsei, a Döndi Duó, Dj Atti és Markus Greg.

Így érzik magukat a gólyák

Kékedi Fruzsina Taktabájról érkezett és a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hallgatója lesz szeptembertől. 

Nagyon jól éreztem magam. A csapatversenyek voltak a kedvenceim, nagyon izgalmas volt ez a nap számomra 

– mondta.

Az Állam- és Jogtudományi Kar gólyája Tornai Zoltán, aki így véleményezte az eddigieket:

Nagyon szorosak a programok, nem sokat pihentem a héten. Nagyon figyelnek ránk, családias a hangulat, jók a programok és a szervezés is. Nagyon jó fejek a leendő csoporttársaim, összeszoktunk az elmúlt néhány napban. Nap végén az esti bulikra is közösen megyünk. A kedvenc programom a sportnap volt, ezen belül is a honvédelmi sportversenyt tudnám kiemelni.

Budapestről érkezett a Miskolci Egyetemre Horváth Alexander:

Történelem szakos bölcsész hallgató leszek szeptembertől. Talán a borospince látogatása volt a legkülönlegesebb, de kiemelni nem tudok semmit, mert minden program nagyon tetszett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában