Kedvenceink

2024.08.06. 13:00

A macskákban évezredek óta munkál a vadászösztön

A cicák nem voltak mindig civilizált állatok.

Bármennyire is édesek tudnak lenni a bársonytalpúak, nagy vadászok

Fotó: MW

Az ősidőkben csak a saját vadászösztöneikre számíthattak, így nem meglepő, hogy most is szeretnének levadászni minden állatot, akikkel szemben esélyük kínálkozik erre.

A macskák a 21. században is zsákmányra lesnek

Érzik a vadászösztön sürgetését. Még akkor is, ha rengeteg élelmet kapnak, és egyáltalán nincs szükségük arra, hogy egereket kergessenek. Nem az éhség hajtja őket, hanem a kaland ígérete. Ebben az is szerepet játszik, hogy a macskákat nem háziasították olyan korán, mint a kutyákat. Nem  etették őket az emberek, csak magukra számíthattak, ezért lételemükké vált a vadászat. 
Ez azt jelenti, hogy a régi időkben a macskák nem mindig jutottak kellő mennyiségű táplálékhoz. Ha nem akartak éhezni, akkor nagyon koncentrálniuk kellett erre a tevékenységre. Hiszen csak a legjobb vadászok maradtak életben. Nyilván ma már nem szorulnak rá erre, mivel a legtöbb cica élelmet kap a gazdijától. Manapság a vadászat már inkább szórakozás a számukra, de mindenképpen a természetük lényegi része.

Az anyjuktól tanulnak vadászni

A legtöbb emlős az anyjától tanul vadászni, ebben a macskák sem jelentenek kivételt. Ha a cicák anyja nem a „legjobb tanárnő”, akkor a szőrös kis gombócok az alomtársaikkal játszanak és gyakorolnak, velük és tőlük tanulják meg a vadászathoz szükséges készségeket. 
Amint a macska nagyobb lesz, egyre komolyabb zsákmányokat ejthet. Például pockokat, egereket, madarakat vihet haza zsákmány gyanánt, és megesik, hogy a levadászás után még játszik is a zsákmányával. Itt szintén a macska ősi ösztöne áll a háttérben: azért játszik az „áldozatával”, hogy alaposan összezavarja, rendesen lefárassza, aztán könnyebben végezhessen vele.

Hogyan szoktassuk le a cicánkat a vadászatról?

Adjunk neki több ételt. Már ezzel is csökkenthető a harcias viselkedése. Megoldást jelenthet, ha naponta többször kisebb mennyiségben adunk neki enni, így nem korog a gyomra, és elfelejti a zsákmányok keresését.  Egy klassz cicás játék arra is jó lehet, hogy lekösse a macskánk vadászösztöneit. Minden játék megfelelő lehet erre a célra, ami mozog, és abba az „illúzióba” ringatja a kis kedvencünket, mintha tényleges zsákmányt ejtene. A macskák akkor szeretnek vadászni, amikor a legaktívabb állapotban vannak. A legtöbbször hajnalban vagy szürkület idején. A vadászösztönük lecsendesítésére ragyogó megoldás, ha nem engedjük ki a lakásból a legpörgősebb állapotukban. Ilyenkor inkább tartsuk a lakásban, míg megnyugszik egy kicsit. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában