Különleges futás

2024.08.20. 18:00

Olimpiai maraton Párizs helyett Borsodban (képekkel)

Miközben a világ figyelme az olimpia maratoni versenyére irányult Párizsban, Borsod-Abaúj-Zemplénben egy lelkes futó, Vidó Dániel szintén teljesítette a maratoni távot. A férfi nem először dobta fel a futását különlegességgel.

Gárdonyi Edina

Vidó Dániel

Forrás: Olvasónktól

A 39 éves futó napos, meleg időben kezdte meg futását, maratoni pólóban, Párizs hangulatát idézve. A Szajna helyett a Szinva és a Sajó mellett futott, a Notre Dame helyett pedig az ónodi templom előtt haladt el. Vidó Dániel közösségi oldalán megosztotta, hogy még szurkolója is akadt: egy integető gyermek buzdította az út során. Frissítőpontokként a kék közkutak szolgáltak számára.

Nem amatőr, nem is profi

Vidó Dániel nem sorolja magát a profi futók közé, hiszen nem tartozik sportegyesülethez és edzője sincs, de a lehetőségeihez mérten mindent megtesz a fejlődésért. Középiskolás kora óta fut, eleinte csak rövidebb távokat teljesített, néhány kilométereket. Első félmaratonját 2017-ben futotta le, amely annyira magával ragadta, hogy azóta komolyabban veszi a futást, edzéssel és a tudatos táplálkozásra is odafigyel. 

Nem vagyok profi, de amit egyénileg ki lehet hozni belőle, azt próbálom megtenni. Ha meg kell határozni, félprofi futó vagyok

 – mondta nevetve.

A covid alatt divat lett a futás

Az elmúlt években nagyon sok futó lepte el a köztereket, egyre másra épülnek a futópályák. A futás népszerűsége a pandémia alatt nőtt meg igazán, sokan ekkor kezdték el, hiszen más sportolási lehetőség nem nagyon akadt – mondta el a jelenségről Dániel. Hozzátette, hogy ez nagyon jó, bár az elmúlt években kezd egy kicsit lecsengeni a sport népszerűsége. 

A nagy versenyeken még mindig sokan vannak, de idén egyre több versenyt meg sem szerveztek vagy lemondtak, érezni, hogy visszaesett a hobbi futók száma.

Különleges ötletekkel dobja fel a futásait

Nem az olimpiai maraton volt az első rendhagyó ötlete. Tavaly a költészet napjára találtam ki, hogy megtanulok közben verset, hogy feldobjam a hétköznapi futást – mesélte el, hogyan igyekszik változatossá tenni a sporttal töltött idejét.

Forrás: Olvasónktól


Szombatra egyébként is egy hosszabb futást tervezett, amikor meglátta, hogy aznap rendezik az olimpiai maratont is Párizsban. Úgy döntött, hogy csatlakozik saját módján, és lefutja a távot Borsodban. Tudta, hogy az Ónod-Nyékládháza útvonal pontosan egy maratonnyi távolságot jelent.
Azt nem nézte meg, hogy a teljesítménye mit jelentett volna az olimpián, de azt igen, hogy példaképe, Kipchoge hogy szerepelt az utolsó olimpiáján. Miközben ő a borsodi tájakat rótta, kedvence feladta a versenyt.

Eliud Kipchoge arra készült, hogy ő lesz az első olyan futó az olimpiák történetében, aki egymás után háromszor nyer, de Párizsban még csak be sem tudta fejezni a versenyt a kenyai futó. A korábbi világcsúcstartó az első kilométereken még a mezőny élén haladt, de ahogy elérkeztek az első hosszabb emelkedőhöz, hátrébb csúszott, láthatóan szenvedett, majd 30 kilométer után feladta a versenyt.

Nincs megállás

Vidó a jövőben több versenyen is szeretne részt venni, többek között a Kolorfutáson, a Barátság maratonon, a Wizz Air félmaratonon és a Budapest-SPAR maratonon. Sajnos az idei tavaszi szezon sérülés miatt nem sikerült túl jól számára, sok versenyt kénytelen volt kihagyni. A tavalyi év rekord volt számára futóként, 23 versenyen indult, ahol egy győzelmet és két harmadik helyett szerzett. 

Forrás: Olvasónktól

Ezt tanácsolja azoknak, akik kedvet kaptak a futáshoz

A futás számára nem csak egy hobbi, hanem egyensúlyt is teremt az életében. Informatikai területen dolgozik, irodai munkát végez, így a futás remek ellensúlya a mindennapos ülőmunkának. Azok számára, akik most kezdenék el a futást, Vidó Dániel azt tanácsolja, hogy fokozatosan építsék fel az edzéseket. 

Az első pár kilométer nehéz lesz, senki nem bírja kapásból. Szépen lassan lehet növelni a távot, és az elején a sétát is be lehet iktatni. Egy idő után azonban átfordul egy jó élménnyé, és onnantól kezdve nehéz lesz elszakadni tőle 

– osztotta meg tapasztalatait.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában