2013.02.06. 13:24
Fazekas: a minőségi élelmiszeripar nagy jövő előtt áll
Gyula, 2013. február 6., szerda (MTI) - A minőségi élelmiszertermelés nagy jövő előtt áll Magyarországon a vidékfejlesztési miniszter szerint. Fazekas Sándor erről szerdán beszélt Gyulán, ahová a húsüzem újraindítása alkalmából látogatott el Budai Gyula államtitkárral.
Gyula, 2013. február 6., szerda (MTI) - A minőségi élelmiszertermelés nagy jövő előtt áll Magyarországon a vidékfejlesztési miniszter szerint. Fazekas Sándor erről szerdán beszélt Gyulán, ahová a húsüzem újraindítása alkalmából látogatott el Budai Gyula államtitkárral.Közölte: a minőségi élelmiszertermelés pozícióinak erősítése a kormány kiemelt célja, igyekeznek kedvezőbb jogi és piaci környezetet teremteni a gyulaihoz hasonló termékeket gyártó hazai vállalkozások számára.
"Az ország legrégebbi és egyben legújabb húsüzemében" újraindult termelés révén továbbra is ott lesz az üzletek polcain a gyulai kolbász, a gyulai májasok és húskészítmények - mondta.
A városban és térségében 280 munkahelyet sikerült megőrizni, minden esély adott a sertéstenyésztés sikeres újjáélesztésére, és a bővülő ágazatnak a foglalkoztatásra is pozitív hatása lesz - fejtette ki a miniszter.
Budai Gyula államtitkár a gyulai termékek értékesítéséről az MTI-nek elmondta: a kereskedelmi partnerekkel folyamatosak a tárgyalások. A Gyulahús Kft.-nek eddig két nagy áruházlánccal sikerült megállapodást kötni, így a termeléssel párhuzamosan az értékesítések is indulnak.
Az államtitkár megjegyezte: a kereskedelmi partnerek elfogadták a korábbi feltételeket, hiszen a gyulai termékeket nem törölték az árulistákról, a szállítások a korábbiakhoz hasonló volumenben folytatódnak. Az államtitkár hozzátette: egyelőre a belföldi piacokra termel az üzem, a hazai igényeket tudja kielégíteni, a termelés növelésével azonban vissza lehet térni a korábbi külpiacokra.
Görgényi Ernő polgármester az húsipar újraindítását a város ünnepeként méltatta, hiszen egy húsz éve tartó kedvezőtlen folyamat vett új fordulatot. Kiemelte, hogy a kormány és az önkormányzat összefogásával, a húsipari szakemberek támogatásával sikerült az ágazatot megmenteni, amihez a város 1,8 milliárd forint állami támogatást kapott.
A Gyulahús Kft. ügyvezetője, Daka Zsolt a termelés volumenéről az MTI-nek elmondta: a héten 67 tonna különböző kolbászfélét és 58 tonna májast és egyéb felvágott termékeket gyárt a cég.
A gyulai önkormányzat január végén hétszáz millió forintos tőkeemelést hajtott végre a százszázalékos tulajdonában álló Gyulahús Kft.-nél. A testület akkor elfogadta a társaság 2013-ra kidolgozott üzleti tervét is, februártól decemberig a tervezetben 5,261 milliárd forint árbevétel és 43 millió forint nyereség szerepel. A Gyulahús Kft.-t az önkormányzat a gyulai húsipar újjászervezésére alakította meg január első napjaiban kétmillió forint jegyzett tőkével, majd január 24-én a testület 114 millió forint tagi kölcsön nyújtásáról döntött a termeléshez szükséges alapanyagok beszerzésére. A Gyulahús Kft.-nél a gyártás 282 dolgozóval indult, a további létszámbővítés az üzleti eredmények függvénye lesz. Gyulán a rendszerváltás óta több termelőüzemet bezártak, a gyulai húsipar az első, amelyet helyi összefogással és a kormány támogatásával sikerült talpra állítani. A kormány a húsipar megmentésére 1,8 milliárd forintot adott a városi önkormányzatnak.
- MTI -