Helyi gazdaság

2013.02.18. 16:30

NGM: az adósság mérséklődésének trendje továbbra is töretlen

Budapest, 2013. február 18., hétfő (MTI) - Magyarország továbbra is kiemelkedően teljesít az adósság elleni harcban, 2010 második negyedévéhez képest 6,4 százalékponttal mérsékelte GDP-arányos adósságrátáját - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

Budapest, 2013. február 18., hétfő (MTI) - Magyarország továbbra is kiemelkedően teljesít az adósság elleni harcban, 2010 második negyedévéhez képest 6,4 százalékponttal mérsékelte GDP-arányos adósságrátáját - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.A tárca közleménye szerint erre a szocialista kormányok soha nem voltak képesek.

Az eddig megjelent adatok alapján 2011 negyedik negyedévéhez viszonyítva öt országnak sikerült mérsékelnie adósságrátáját, Magyarország mellett Görögországnak, Svédországnak, Lettországnak és Lengyelországnak. Görögországnak 18 százalékot sikerült lefaragni a rátából annak köszönhetően, hogy a befektetők az adósság egy részét elengedték az országban, ez viszont torzítja az összehasonlítást. Ezt leszámítva Magyarország csökkentette még így is legjobban adósságrátáját 2011 negyedik negyedévéhez képest, mintegy 2,4 százalékponttal - írta az NGM.

Magyarországon a 2012. negyedik negyedéves államadósság-adat enyhe emelkedése a harmadik negyedévhez viszonyítva a forint gyengülésének, illetve a gazdasági teljesítmény kis mértékű csökkenésének tudható be - közölte a tárca. A kormány azonban továbbra is jól áll az adósság elleni harcban, hiszen 2010 második negyedévéhez képest 6,4 százalékponttal mérsékelte GDP-arányos adósságrátáját. A szocialista kormányok alatt az államadósság emelkedő trendet mutatott - fogalmaz a közlemény.

Az Orbán-kormány a szocialista kormányoktól örökölt 85,3 százalékról csökkentette a GDP 79 százalékára az államadósságot - húzta alá az NGM.

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn tette közzé, hogy az államháztartás bruttó adóssága 22 373 milliárd forint, a GDP 79 százaléka volt 2012 végén.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában