gigaberuházás

2020.09.18. 16:00

Mindent beleadnak a tiszaújvárosi poliolgyárba

Járvány ide, járvány oda, halad a Mol tiszaújvárosi 1,2 milliárd eurós beruházása.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

Az egyik legnagyobb hazai vállalat, a Mol Nyrt. történetének legnagyobb organikus beruházása, a poliolgyár építése kezdődött el majd két esztendővel ezelőtt. A gigantikus terv jelentőségét jelzi, hogy teljes beruházási összege 1,2 milliárd euró.

Nagy a piaca

Elkészültét követően az új gyár erősíti hazánk – és ezen belül az egész észak-magyarországi régió – gazdasági versenyképességét. A felépülő üzemkomplexum gyártókapacitása évi 200 ezer tonna lesz, és mintegy 200 hosszú távon fenntartható munkahelyet teremt Tiszaújvárosban. A beruházással a Mol-csoport lesz az egyetlen integrált poliolgyártó Közép-Kelet-Európában.

Széles körű alkalmazási lehetőségeinek köszönhetően a poliéter poliol – amely a poliuretán habok alapanyaga – jelenti tehát a Mol petrolkémiai fejlesztéseinek fő irányát. Ezt az anyagot használja nagy mennyiségben például az autó-, az építő-, a csomagoló-, illetve a bútoripar is.

A Mol célja, hogy a teljesen integrált értékláncára, legkorszerűbb technológiai eszközeire és a kimagasló szolgáltatási színvonalára építve a régióban működő poliuretán termelők stratégiai partnere legyen. A magyar kormány csaknem 12 milliárd forint beruházási támogatással és 28 milliárd forint adókedvezménnyel támogatja a projektet. A támogatás tényét az Európai Bizottság is jóváhagyta.

Nemzetközi együttműködés

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója nagyszerű mérföldkőnek nevezte a poliolgyár megépítését a csoport 2030-ig tartó stratégiájának végrehajtásában.

„Az új üzem nemcsak a profitabilitásunkat erősíti, de belépőt is jelent a vegyipar újabb, még több lehetőséggel kecseg­tető területeire” – foglalta össze egy mondatban a projekt jelentőségét.

Az impozáns gigaberuházás kivitelezője az a Thyssen­krupp Industrial Solutions a koronavírus-járvány ellenére igyekezett tartani a rendkívül bonyolult és precíz technológiájú gyárkomplexum építési ütemtervét. A német vállalat számára is egyfajta mintaprojekt a komplexum megépítése. A cég a vegyipari üzemek tervezésében,ó és a hasonló nagyberuházások kezelésében szerzett több évtizedes tapasztalatát veti be a tiszaújvárosi projektbe. A poliolprojekttel tovább erősítik üzemtervezési üzletágukat is.

Felúsztatták őket

Jelentős eleme volt az építkezésnek a nagy méretű berendezések helyszínre szállítása. A készülékek többségét súlyuk és méretük miatt nem vihették közúton, ezért szállításukra a vízi utat választották. Tavaly november óta 36 uszály érkezett a Tiszán, amelyek rakománya 10 és 400 tonna között volt. A tengeri szállítmányok Konstancára érkeztek, ahonnan folyami uszályokon a Dunán és a Tiszán hajóztatták fel a berendezéseket Tiszaújvárosba.

A projekt számokban

– Az összköltsége 1,2 milliárd euró

– A komplexum kivitelezése 2018 végén kezdődött, és a tervek szerint 2021-re fejezi be a kivitelező, a német Thyssenkrupp

– A gyárban évente 200 ezer tonna propilén-peroxidot állítanak elő, amelyet poliol termékekké alakítanak

– A csúcstechnológiával működő, automatizált üzemcsoport több mint 200 szakembernak ad munkát

– A Mol Nyrt. 2030-IG 4,5 milliárd dollárt fektet a petrolkémia üzletág fejlesztésébe a régióban

– A magyar állam összesen 131 millió euró támogatást nyújt a beruházás megvalósításához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!