2022.06.09. 12:00
Visszatér a vajas kenyér
Egyfajta reneszánszát éli a tejágazat. Bár egyébként egyre népszerűbbek a növényi eredetű tejpótlók, növelni tudta piaci részesedését.
A központi támogatás és az erőforrások koncentrációja miatt az export több mint duplájára nőtt, és az össztermelés is mintegy negyedével több lett az elmúlt tíz esztendőben.
Kiemelkedő a termékfejlesztésben elért siker is, hiszen minden negatív gazdasági hatás ellenére a tejtermékek palettája egyre színesedik, igazodva a fogyasztói igényekhez.
Alapvető élelmiszerként érzékenyen reagál a piac az árstruktúra alakulására, és az egészségügyi szempontok is fokozottan előtérbe kerülnek, például a zsírtartalom csökkentését preferálva.
A külső hatások egyéb oldalról is beavatkozhatnak, így az ukrajnai háború okán fokozódó napraforgóhiány miatt újra előtérbe kerülhet a vaj iránti megnövekvő kereslet. A nagyüzemi termelés mellett hasonló felfutás tapasztalható a kisiparban, egyre többen keresik a különleges kézműves tejtermékeket, így felértékelődik a szaktudás, innovációs készség is.