Elismerés

2024.03.27. 15:07

Innovációs díjat kapott a miskolci Fux Zrt.

Összességében a megtakarítások, az árcsökkentő hatás, a környezeti terhelés csökkentése révén 11 milliárd forint társadalmi haszon keletkezett.

Boon.hu

A Fux érdemelte ki az innovációs díjat

Fotó: Vajda János

Újra életre kelt Magyarország innovációs színtere, amikor március 26-án az Országház Felsőházi Termében átadták a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíjat, valamint 7 további innovációs díjat. A tudósokból, elismert gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság, élén a kulturális és innovációs miniszterrel, elsősorban a gazdasági eredmények és a társadalmi hasznosság alapján választotta ki a kiemelkedő innovációs teljesítményeiket – írja közleményében a Magyar Innovációs Szövetség.

Szakmai elismerés 

Az Energiaügyi Minisztérium támogatásával kiírt 2023. évi Energiaügyi Innovációs Díjban a miskolci Fux Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. részesült a környezetbarát karbonszál erősítésű kompozit magú nagyfeszültségű távvezeték gyártásáért. A villamos kábelgyártásban európai hírű Fux Zrt. szakemberei folyamatosan figyelik a nemzetközi trendeket, és gyártói oldalon keresik az új, versenyképes megoldásokat. Egy ilyen innováció eredményeként született meg az ACCC© vezetéksodrony a nagyfeszültségű villamosenergia szállítás számára. Az innováció megvalósításához elengedhetetlen volt az úgynevezett trapéz keresztmetszetű huzalok gyártástechnológiájának fejlesztése, majd azok sodrási folyamatának kidolgozása és megvalósítása kész vezetéksodrony előálljon. Az innováció megvalósulása eredményeképpen sikeresen elnyerték Európa legnagyobb ACCC© vezetéksodrony-csere projektjét a maga 1775 kilométerével. A vezeték összértéke több mint 10 milliárd forint.

Félszáznál több pályázat 

A 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívásra összesen 57 pályamű érkezett be, amelyek közül a bírálóbizottság 55 innovációt ismert el sikeres, 2023-ban megvalósult teljesítményként. Ezek révén a megvalósító vállalkozások jelentős többletbevételt értek el (melynek több mint harmada exportból származik). A megtakarítások, az árcsökkentő hatás, a környezeti terhelés csökkentése, révén további 11 milliárd forint társadalmi haszon keletkezett – áll a közleményben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!