Projekt mustra

2024.04.26. 07:00

Avasi kilátó: hibákat találtak hibák hátán a bejáráskor - képekkel

A Miskolcért Másképpen Facebook-csoport rendszeresen górcső alá helyezi a miskolci projekteket. Most az avasi kilátó és a mellette épülő fórum volt a célpont.

Szaniszló Bálint

Zöldfelületet ígértek, de egyelőre nem lett belőle semmi

Fotó: olvasó

A Miskolcért Másképpen Facebook-csoport a következőképpen mutatja be magát: „Ebben a csoportban azokat a miskolciakat, volt miskolciakat, itt dolgozókat várunk tagnak, akik tenni akarnak és tudnak azért, hogy városunk élhetőbb legyen. Örömmel várjuk tagoknak azokat, akik jelzik, milyen Miskolcot szeretnének, milyen gondot, problémát látnak és azt miképpen, hogyan lehetne megoldani." Ezen hitvallás jegyében a csoport bejárást szervezett az avasi kilátónál és környékén még folyamatban lévő beruházások megtekintésére. Taba Benő miskolci építész, a csoport tagja összegezte szakértő szemmel, amit a bejárás során tapasztaltak a kilátónál. 

A zöldítést hiányolják leginkább az avasi kilátó környékéről
Fotó: olvasó

„Annak ellenére, hogy 2023-ban még mindkét projektet (a kilátót és a mellette lévő, fórumnak nevezett épületegyüttest - a szerk.) 2023 év végi befejezéssel kommunikálták, gyakorlatilag mindkét esetben jelentős határidőcsúszások állnak fenn - állapította meg Taba Benő. - A kilátó épülete – jelentős kompromisszumok árán (lépcsők például műszakilag nem lettek felújítva) lassan késznek mondható, de a felső vendéglátó egység továbbra sem működik." (Az ígéretekben úgy szerepelt - mint a boon.hu is megírta -, hogy legkésőbb 2023. decemberében újra birtokba veheti a miskolci közönség.)"

Komoly gond a megközelíthetetlenség 

"A kilátó mellett, a volt parkoló helyén épülőben lévő éttermi komplexum – amit fórum épületegyüttesként emlegetnek - messze elmarad a kijelölt (szerződött?) határidőtől és a minap történt városvezetői bejáráson elhangzott időpont (tavasz vége) is csak a remények síkján értelmezhető. Az épületszerkezetek készhez közeli állapotot mutatnak, azonban jelentős feladatok vannak még a tereprendezés, térburkolás, zöldfelület kialakítás, belsőépítészet, belső felszerelési tárgyak beépítése területén." 
Az építész szerint komoly elmaradás van - gyakorlatilag el sem kezdődött még - a létesítményekhez vezető utak, járdák megvalósításában, és sehol nem tart még a területre érkező látogatók gépkocsi parkolóinak építése. „Ez a körülmény nemcsak a kilátó látogatottságát korlátozza már most jelentős mértékben, de komoly fennakadásokat jelent, és indokolatlan kellemetlenséget okoz a már 2022 óta  üzemelő Horváth-tetői szabadidőközpont együttesére érkezők számára is."

Kisebbek lettek az ablakok 

A szakértő meglátása szerint a kilátó felújítása során több olyan körülmény is volt, amelyet a tervezők vagy nem ismertek, vagy nem terjedt ki rá a figyelmük. „Ennek következtében például jelentős visszalépés következett be az eredetileg fő attrakcióként bejelentett, a kávézó szintjének teljes belmagasságával egyező homlokzati panoráma üvegezés megvalósításában. A korábbi parapet magasságot némileg csökkentették ugyan, de összességében így megkérdőjelezhető az eredeti építészeti karakter megváltoztatásának indokoltsága. Természetesen a régi ablakszerkezetek korszerű és látványos minőségű cseréjére szükség volt, de, ha az eredeti geometrián belül oldották volna meg mindezt, az nagyságrendileg (dimenziójában) csökkentette volna az építési költséget és az épület eredeti karaktere sem sérült volna. Ezzel a lépéssel a projekt a felújításból az átalakítás kategóriába csúszott át."

Az avasi kilátó lépcsőjét csak átfestették 

Taba Benő szerint komoly változtatást jelent a kilátó teraszára fölvezető függesztett beton lépcsőfokok műszaki jellegű felújításának elmaradása. „A meghibásodott és/vagy beton eróziót mutató szerkezeti elemeket ugyanis csupán átfestették, ez magában hordozza a közeljövőben bekövetkező további jelentős állagromlás veszélyét, de esztétikai értelemben is disszonáns helyzet alakult ki." 

A lépcsősoron látszik, hogy azt nem újították fel
Fotó: olvasó

Bár már a tervezés szakaszában eldőlt, hogy csak korlátlifttel lesz megoldva a kilátó galériára való akadálymentes feljutás, mégis több fórumon elhangzott egy korszerűbb és a helyzethez stílusosan igazodó intelligensebb eszköz felkutatásának szándéka. A nyomatékkal megfogalmazott ígéretből szemmel láthatóan semmi nem lett.

Hol marad a zöldítés? 

A fórum épületegyüttesének leglátványosabb és leginkább használati értéket csökkentő hiányossága a tervekben előirányzott többszintű zöldítés, növénytelepítés elmaradása, illetve csökkentése. „Az amfiteátrumként aposztrofált felületek látványtervi funkciókkal (játszó-piknik park, labdajátékok, ültetett fák) történő használatához intenzív zöldtető megvalósítására lett volna szükség. 

A jelenlegi szerkezeti rétegek talán az extenzív zöldítésre alkalmasak lehetnénk (amelyek gyakorlatilag nem járható felületek), de annak „fenntartásához” beépített öntöző rendszert írnak elő az alkalmazástechnikai útmutatók. Ez a jelenlegi állapot mindenképpen komoly aggályokat ébreszt az emberben mind a használhatóság, mind a fenntartás szempontjából." 

A másféle minta ellentmondásos látványt eredményez
Fotó: olvasó

A fórum déli homlokzatainak felső falmélyedései növényfalként lettek ábrázolva. A jelenlegi állapotban semmi nem utal arra, hogy ilyen megtörténhet a közeljövőben, hiszen egy életképes növényfal számára komoly kiegészítő szerkezetek beépítésére lenne szükség. 

Szintén ugyanezeknél a falfülkéknél a tervek virágládákat ábrázolnak a vízszintes párkányegységeken. Ezek a felületek véglegesnek tűnő kőburkolattal vannak ellátva, kérdéses, lehet-e ezek után műszakilag megnyugtató (biztonságos) és igényes megoldást találni a virágvályúk elhelyezésére.

Akadály, vagy akadálymentesítés?  

Nem állapítható meg, hogy milyen szinten teljesülnek az akadálymentes megközelíthetőség feltételei, hiszen a tereprendezés még messze van a befejezéstől, arról pedig nem lehet tudni, hogy van-e az épületegyüttesben a közönségforgalom számára is használható felvonó. 

"Az elkészült és jóváhagyott kiviteli terveket nem ismerjük, ezért feltételezzük, hogy minden részletre kiterjedően rendelkeztek a fórum együttesének tetőfödémét érő csapadékterhelés kivédésének módjáról, valamint rendelkeztek a földben lévő és földdel érintkező függőleges falszerkezetek vízszigeteléséről, megnyugtatóan működő csapadék és talajvízszivárgók beépítéséről. Ha ez így történt, akkor a felszínen illetve a falszerkezeteken tapasztalható állapotok (hiányok, megoldási módok) csupán kivitelezői minőségüket tekintve ébreszthetnek a szemlélőben- egyes helyeken aggályokat."

Rozzant raklapokból áll a lépcső 

A Miskolcért Másképpen csoport bejárásán résztvevők és a beruházás folyamatát figyelemmel kísérők leginkább az építkezések tér és időbeli koordinálatlanságát teszik szóvá. Nemcsak egyes funkciók (játszóterek, kilátó, fórum) egymástól szinte független, a másikra tekintet nélküli építési folyamatai okoznak a használatban komoly zavarokat, hanem a várható épületbelakások időpontjától eltávolodott út és parkoló rendszer kiépítése is ellentmond minden józan megfontolásnak. 
„Konkrétan dehonesztáló az a fajta igénytelenség - és a város lakóira nézve roppant sértő -, ahogyan az egyes, már működő funkciókhoz való gyalogos eljutást biztosítják. A kőkorszakot idéző „gyilokjárók”, rozzant raklapokból kialakított lépcsők és keskeny járófelületek nemcsak balesetveszélyesek, de az idelátogatókat emberi mivoltukban is sértik."

A Miskolcért Másképpen csoport által felvetett problémák

- A kilátó frissen festett lépcsőinek belső felületei „szakállasak” az ott lefolyó sáros csapadéktól, nem véletlen, hogy eredetileg rusztikus, beton felületként lett megépítve. 

- A fórum keskeny pattintott kőcsíkokból kialakított burkolatáról megoszlóak a vélemények. Van, akinek tetszik és van olyan vélemény is, amely teljes tévedésnek tartja az itt történő alkalmazását. Abban azonban egység van, hogy zavarkeltő a két, egyébként látványban egymásra épülő kompozíció különféle, egymástól alapvetően eltérő felületkezelése. 

- Hangsúlyos aggodalomként jelent meg a terület erős, időjárási viszonyoknak való kitettsége. 

- Ijesztőnek tartják a burkolt (kőszerű) felületek nagyságát és elégtelennek a meg(nem) jelenő zöldfelületek mértékét, intenzitását. Nemcsak a ténylegesen járható, piknik parkként is funkcionáló nagyméretű zöldtető felület, de a terveken bemutatott fásítás is hiányzik. 

- Szintén nagy hangsúlyt kapott a komoly méretű felületekre hulló felszíni vizek kezelése. Nem látják biztosítottnak a komolyabb csapadékterhelések alkalmával a megfelelő irányú és gyors vízelvezetések lehetőségét.  

- Disszonáns képet mutat a fórum amfiteátrum terén elhelyezett víznyelő sávok rendszere. Míg az alsó, éttermi szint árkádjai alatt koncentrikusan követték a homlokzati íveket, fenn bántóan leegyszerűsítették, kiegyensítették a nyomvonalakat. 

- Elégtelen méretűnek tűnik a két mozgássérültek számára kialakított parkoló. 

- Milyen ülőfelületek lesznek az amfiteátrum területén egy-egy komolyabb létszámú előadás esetén? Fogja bírni ezek terhelését is a most telepítendő zöld(ség)? 

- Hol fogják tárolni az előadásokhoz szükséges ülőalkalmatosságokat? 

- Ha nem emelkedő, lépcsőzetes az amfiteátrum padlóvonala - mint ahogyan a koncepció terveken volt - milyenek lesznek a látás viszonyok a pódium irányába?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában